Business Hi-Tech

Tablet PC-urile au nevoie de aplicatii pentru a invinge

17.11.2003, 00:00 17

In urma cu un an, o mana de producatori mari de computere au participat la lansarea cu tam-tam a primelor Tablet PC-uri la New York. In esenta, este vorba de computere portabile capabile sa recunoasca scrisul de mana aplicat pe ecranul acestora, dar care pot lucra si ca niste laptopuri obisnuite.  Evenimentul se dorea a fi o demonstratie a faptului ca in industria calculatoarelor mai exista inca inovatie iar Bill Gates, seful Microsoft, compania care a creat un sistem de operare special pentru Tablet PC-uri, spunea ca astfel se marcheaza inceputul unei noi ere in lumea IT.
Totusi, impresia multor analisti este ca, de fapt, pe piata a aparut inca un produs scump si mult prea mediatizat. Asa considera si Financial Times. Tablet PC-urile care s-au vandut in ultimul an pe piata sunt de doua feluri. Unele foarte subtiri, precum ce produse de ViewSonic sau Motion Computing, dar care pot fi utilizate in principiu numai cu "stiloul" atasat. Celelalte, numite si "convertibile" (produse de Hewlett-Packard, Acer, Toshiba si altii) sunt de fapt laptopuri al caror ecran se pliaza pe spatele tastaturii astfel incat computerul poate fi folosit si ca un notebook traditional dar si ca o "tableta". Pretul unor asemenea modele este cu aproximativ 200 de dolari mai mare decat al unor laptopuri normale, adica in jur de 1.500 $ - 2.300 de dolari iar uneori chiar mai mult.
Din start, Tablet PC-urile au starnit diverse discutii, bineinteles contradictorii. Unii spuneau ca echipamentele vor constitui viitorul industriei de computere portabile si vor fi adoptate de publicul larg, in timp ce criticii erau convinsi ca noile Tableturi nu raspund cerintelor consumatorilor, sunt prea scumpe si nu vor fi folosite decat in segmente de nisa ale economiei precum sectorul de ingrijire a sanatatii, cel al asigurarilor sau de catre agentii de vanzari.
Ce au demonstrat cifrele? Sa vedem. Compania de cercetare a pietei International Data Corporation (IDC) estimeaza ca in 2003 s-ar putea vinde 500.000 de Tablet PC-uri, cifra care reprezinta aproximativ 1% din intreaga piata de computere portabile. La lansarea echipamentelor, estimarea IDC era aproximativ aceeasi, ca si cea a unora dintre producatori (HP, Motion Computer, un start-up format de cativa fosti directori din cadrul companiei Dell care urma sa se concentreze exclusiv pe piata de Tablet PC-uri).
"E inca devreme dar credem ca se vor vinde bine", spune Scott Eckert, directorul executiv de la Motion. Saptamana trecuta compania a anuntat primirea unei noi comenzi pentru 5.000 de Tablet PC-uri din partea furnizorului american de servicii medicale HealthSouth.
Kevin Frost, vicepresedinte HP, sustine ca vanzarile de echipamente convertibile au fost mai bune decat estimarile pe care compania le facuse initial. "Din punct de vedere financiar, au fost un succes. Vanzarile sunt exact asa cum ne-am asteptat", explica el.
Nu toti participantii de pe scena computerelor portabile impartasesc opiniilor celor doi oficiali. In unele regiuni, cu precadere in Europa, vanzarile de Tablet PC-uri au fost modeste. Potrivit companiei britanice de cercetare a pietei Canalys, mai putin de 100.000 de astfel de echipamente au fost comercializate pana acum in regiunea formata din Europa, Orientul Mijlociu si Africa. In cel de-al doilea trimestru al anului vanzarile au cunoscut chiar o scadere in ciuda aparitiei unor noi modele pe piata.
"Nimeni nu s-a asteptat ca Tablet PC-urile sa se vanda in cantitati uriase peste noapte dar numarul unitatilor comercializate nu se ridica nici la nivelul cele mai pesimiste estimari iar Microsoft ar trebui sa ia masuri", spune Chris Jones, director la Canalys.
Microsoft, compania care furnizeaza sistemul de operare pentru Tablet PC-uri (o versiune de Windows XP adaptata) a devenit acum tinta multora dintre critici. Luna trecuta, Wang Chen-tang, presedintele producatorului de computere Acer, a afirmat ca Microsoft percepe un pret prea mare pentru Windows XP Tablet PC Edition si ca astfel impinge costul unui "convertibil" prea sus, principala cauza a vanzarilor slabe. Producatorul taiwanez a vandut in ultimul an 100.000 de Tablet PC-uri, aproximativ 5% din totalul computerelor portabile comercializate. Presedintele Acer s-a plans si de faptul ca Tablet PC-urile costa cu 200 $ mai mult decat lapotpurile clasice desi partea hardware inclusa in ele este cu 30 pana la 60 de dolari mai ieftina decat la notebook-uri. Diferenta este atribuita sistemului de operare.
"Am incercat sa negociem pretul cu Microsoft de cateva ori dar degeaba. E regretabil", spune seful Acer. Punctul de vedere al companiei taiwaneze nu este singular. Altii spun insa ca si estimarile Acer au fost exagerate: 20% din vanzarile de notebook-uri sa revina Tablet PC-urilor.
Exista insa un punct in care se poate vorbi de consens in randul producatorilor. Pretul mai mare este clar in defavoarea vanzarilor. Plusul se explica prin folosirea tehnologiei care permite "comunicarea" stylus-ului( creionului) cu ecranul si a versiunii mai scumpe Windows XP Professional pentru crearea Windows XP Tablet PC Edition.O alta bariera ar fi numarul redus de aplicatii soft care sa fie cu adevarat utile posesorilor de "tablete". Producatorii insista insa ca, in viitorul apropiat, mai multe astfel de softuri vor fi disponibile.
Vanzarile ar putea fi insa impulsionate prin folosirea tehnologiei Intel Centrino la fabricarea Tablet PC-urilor (care, printre altele va contribui la prelungirea intervalului de timp in care bateria poate fi folosita fara reincarcare) dar si a celei Wi-Fi cu ajutorul careia echipamentele se vor putea conecta wireless la Internet.
Optimism exista totusi. IDC estimeaza ca, prin 2007, Tablet PC-urile ar putea sa ajunga sa contribuie cu peste 20% la vanzarile globale de computere portabile. "Credem ca piata acestor echipamente va creste semnificativ in 2004 si 2005", apreciaza Alan Promisel, analist la IDC.
Concluzia: este prematur sa bifam Tablet PC-urile la rubrica insucceselor istoriei IT in ciuda tuturor criticilor.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO