Business Hi-Tech

Vodafone anunţă venituri mai mari faţă de primul trimestru

Iñaki Berroeta, directorul executiv al Vodafone: Unul dintre principalii factori care au contribuit la această evoluţie bună a fost creşterea continuă a serviciilor de date mobile. Această creştere a fost susţinută de oferte ce au făcut smartphone-urile şi internetul mobil şi mai accesibile utilizatorilor noştri.

Vodafone anunţă venituri mai mari faţă de primul trimestru

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

25.07.2011, 00:05 576

Vodafone, numărul doi pe piaţa locală de telefonie mobilă, aînregistrat o scădere de 6,3% a veniturilor din servicii înperioa­da aprilie-iunie (primul trimes­tru al anului fiscal2011-2012), pe fondul "condiţiilor dificile de pe piaţă" şi alscăderii bazei de clienţi cu aproximativ 9%, la 8,93 milioane deutilizatori.

La finele lunii iunie compania avea aproximativ 3,393 milioanede abonaţi, în scădere cu 8% faţă de anul precedent, şi aproximativ5,536 milioane de utilizatori de cartele prepay, cu 9,6% mai puţindecât în 2010. Scăderea este un rezultat al "continuăriideconectărilor de SIM-uri prepay inactive din baza de clienţi", auprecizat oficialii Vodafone. Faţă de anul precedent venitul mediulunar pe client (ARPU) a scăzut cu 2%, la 6,8 euro, potrivitdatelor Vodafone.

Însă faţă de primul trimestru din 2011 majoritatea indicatorilorcheie de performanţă pen­tru perioada aprilie-iunie aratăîmbună­tăţiri, subliniază reprezentanţii Vodafone.

"Venitulmediu pe utilizator a fost de 6,8 euro pentru trimestrul încheiatla 30 iunie, ceea ce corespunde unei creşteri de 11,6% faţă detrimestrul precedent", conform oficialilor Vodafone. De asemenea,în raport cu tri­mes­trul anterior din acest an veniturile dinservicii ale companiei au urcat cu 4,1%, iar numărul de abonaţi arămas constant, conform datelor Vodafone.

Aceste îmbunătăţiri vin în bună parte pe fondul creşteriiînregistrate de companie pentru utilizarea serviciilor sale deinternet mobil, a declarat Iñaki Berroeta, CEO al Vodafone România."Ne bucurăm să vedem sem­nale pozitive în performanţa noastră dinulti­mul trimestru, cum ar fi creşterea veni­turilor şi a ARPU faţăde trimestrul prece­dent, în pofida condiţiilor dificile de pepiaţă. Unul dintre principalii factori care au con­tri­buit laaceastă evoluţie bună a fost creşterea continuă a serviciilor dedate mobile. Această creştere a fost susţinută de oferte ce aufăcut smartphone-urile şi internetul mobil şi mai accesibileutilizatorilor noştri", a spus direc­torul executiv alVodafone.

Compania nu a anunţat, totuşi, câţi clienţi are pentruserviciile de date mobile 3G. Ultimele cifre privind numărul deutilizatori ai serviciilor 3G datează din martie 2009, cândoperatorul avea 1,135 milioane clienţi.

Dintre cei 8,93 milioane de clienţi de la finele lunii iunie,38% sunt pe bază de abonament, iar 62% folosesc servicii prepaid.Venitul mediu pe utilizator obţinut de Vodafone în cazul clienţilorpe bază de abonament s-a ridicat, în perioada analizată, la 13,9euro, în timp ce ARPU de la utilizatorii prepaid a fost de 2,5euro.

La nivel global, grupul Vodafone a anunţat venituri mai mari cu3,5%, la 11,659 mld. lire sterline, pe fondul creşterilor puterniceînregistrate de încasările din India (17%) şi Turcia (32%) şi alstabilizării veniturilor din Germania (0,2%) şi Marea Britanie(1,7%). Aceste rezultate au compensat scăderile din Europa deSud-Est şi problemele de pe pieţele din Italia (-1,5%) şi Spania(-10%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO