Business Hi-Tech

Vodafone: ritmul de crestere se duce sub 10%, afectat de reglementari si conditiile de pe piata

Vodafone: ritmul de crestere se duce sub 10%, afectat de reglementari si conditiile de pe piata

Click pentru imaginea marita

23.07.2008, 19:39 19

Veniturile Vodafone Romania au crescut cu 7,6% in primul trimestru fiscal, incheiat la 30 iunie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, operatorul anuntand in premiera un ritm de crestere mai mic de 10%. Orange, cel mai mare jucator de pe piata, a anuntat de asemenea pentru T1 2007 o rata de crestere a veniturilor sub 10%.
"Pot sa spun ca suntem multumiti cu rezultatele obtinute in primul trimestru, care au fost sustinute de promotiile lansate in ultima perioada, atat pentru segmentul postpaid, cat si pentru cel prepaid. Aceasta evolutie pozitiva este cu atat mai importanta, cu cat are loc intr-o perioada in care piata romaneasca de telecomunicatii a intrat cu drepturi depline in stadiul de maturitate, iar competitia a crescut in intensitate. (...) Cu toate acestea, investitiile noastre in retea si in noile tehnologii continua sa fie substantiale si absolut necesare", a declarat pentru ZF Liliana Solomon, CEO Vodafone Romania.
Concurenta de pe piata locala de telefonie mobila s-a acutizat in ultimii ani odata cu relansarea agresiva a Cosmote si intrarea pe piata a RCS&RDS. De asemenea, Telemobil (Zapp) a anuntat ca isi va relansa oferta de produse si servicii pana la finele acestui an. Cel mai mare jucator de pe piata este Orange, cu peste 10 milioane de clienti.
Cresterea anuala a numarului de clienti Vodafone s-a plasat la 12,8%, iar venitul mediu pe utilizator (ARPU) a atins 10,3 euro, fata de 9,7 euro la finele anului fiscal, incheiat la 31 martie.
Vodafone a continuat sa creasca puternic pe cel mai vanat segment de clienti de pe piata de telefonie mobila, al utilizatorilor cu abonament, operatorul ajungand la o baza de 3,34 milioane cartele sim active. Fata de luna iunie 2007, Vodafone a adaugat 537.221 de clienti cu abonament, in crestere cu 19%. Rata de crestere a clientilor de pe segmentul de cartele preplatite a fost in aceeasi perioada de 9%, respectiv 795.334 de utilizatori. Dupa ce a inregistrat in primele trei luni ale anului o scadere pe segmentul prepay, Vodafone a lansat o campanie pe acest segment, care a contribuit la cresterea numarului de utilizatori cu aproape 200.000 in intervalul aprilie-iunie.
Directorul executiv al companiei afirma ca unul din segmentele care au crescut in primul trimestru fiscal a fost cel al serviciilor de date.
"Dintre lansarile importante ale ultimelor luni as mentiona internetul pe mobil, un serviciu care a 'prins' rapid in randul clientilor nostri. De asemenea, solutiile de conectivitate mobila, cum sunt pachetele Vodafone Mobile Connect, au continuat sa se bucure de o crestere sanatoasa de la un trimestru la altul, crestere incurajata de noile promotii si device-uri lansate pe piata", a spus Liliana Solomon.
Conform rezultatelor anuntate de grupul britanic rata medie de utilizare a retelei Vodafone Romania a crescut cu 1,9%, iar piata locala a reprezentat principalul motor de crestere in Europa de Est in pofida unui ritm mai lent al veniturilor.
Cresterea gradului de utilizare a retelei Vodafone Romania a fost partial afectata de scaderea inregistrata de tarifele practicate de companie, conform raportului financiar al grupului Vodafone.
Grupul Vodafone a inregistrat, in primul trimestru fiscal, in Europa de Est un avans de 20,5% al veniturilor, respectiv o crestere organica de 4,5%, mai lenta decat procentajul de 7,8% din trimestrul anterior, pe fondul ritmului mai temperat din Romania si includerii Turciei in calcul pentru prima data.
Numarul de clienti ai Vodafone la nivel global a crescut in perioada analizata cu 8,5 milioane, fata de nivelul de 269 de milioane de utilizatori de la finele anului fiscal precedent.
Grupul britanic anticipeaza ca veniturile in anul fiscal care se va incheia la 31 martie 2009 se vor plasa in jurul a
51,74 mld. euro, nivelul minim al estimarii precedente. Modificarea estimarilor reflecta atat performantele din primul trimestru fiscal, cat si influenta situatiei economice in general. Cu toate acestea, Vodafone mentine estimarile privind un profit operational de 14,3-14,95 mld. euro.
Dupa ce grupul a precizat ca veniturile pentru anul fiscal in curs, care se incheie in martie 2009, vor fi apropiate de valoarea minima a prognozei financiare, actiunile Vodafone au pierdut la bursa peste 16%. Aceasta este cea mai mare scadere inregistrata de titlurile Vodafone in ultimii 20 de ani.

Raspunsurile Lilianei Solomon

Cum a evoluat Vodafone in raport cu piata?
Piata romaneasca de comunicatii prezinta toate "simptomele" unei piete mature. Cresterea anuala a veniturilor are un ritm mai lent, de la un an la altul, iar nivelul de competitivitate de pe piata continua sa creasca. Oportunitatile de crestere a industriei noastre vor veni mai ales din partea de dezvoltare tehnologica, atat a retelei, cat si a terminalelor, iar aceasta ne va permite sa le oferim clientilor nostri noi servicii inovatoare. Progresul tehnologic si inovatia sunt specifice industriei noastre, asa ca vorbim de o evolutie fireasca a business-ului nostru. In conditiile lansarii de catre unii competitori a unor oferte care probabil nu acopera costurile de operare, cred ca intreaga piata a trebuit sa reactioneze, unii mai mult, altii mai putin.

Cum a evoluat numarul de angajati?
Vodafone continua sa aiba circa 3.000 de angajati in Romania, o cifra constanta in ultimii 1-2 ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO