Business Hi-Tech

WiMAX pune operatorii de telefonie mobila pe ganduri

22.03.2004, 00:00 36

Echilibrul industriei de telefonie mobila este amenintat de aparitia standardului tehnologic WiMAX, creat de grupul american Intel, intr-un moment in care tot mai multi operatori lanseaza serviciile 3G, dupa multi ani de ezitari si investitii masive. WiMAX este o "arma" pentru operatorii de telefonie fixa, intrucat acestia pot folosi noua tehnologie pentru a recupera o parte din terenul pierdut in fata serviciilor de telefonie mobila, apreciaza specialistii.
WiMAX, denumita, in varianta standard, 802.16 functioneaza pe unde radio si este o versiune mai noua la 802.11, tehnologia care a dus la explozia globala a asa-numitelor Wi-Fi hotspots (puncte de conectare wireless la Internet). Daca la Wi-Fi distanta de transmisie a datelor wireless (inclusiv accesul la Internet) era de limitata la aproximativ 100 m in jurul hotspot-ului, la WiMAX saltul este urias: datele ajung pana la 50 km.
Noua tehnologie permite, de asemenea, transmiterea datelor cu o viteza de 30 de ori mai mare decat cea atinsa in retelele 3G. Standarul WiMAX beneficiaza si de sprijinul grupului finlandez Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume.
De ce ar fi WiMAX o amenintare pentru operatorii de telefonie mobila de generatia a treia? Pentru ca ar diminua succesul comercial al unei tehnologii in care acestia au investit foarte multi bani in ultimii cinci ani: cel putin 100 de miliarde de euro pentru a cumpara licentele si frecventele radio necesare operarii serviciile 3G, iar proiectele respective impun in prezent cheltuieli de zeci de miliarde de euro.
Spre comparatie, frecventele radio pe care functioneaza WiMAX pot fi folosite gratuit, iar tehnologia Intel necesita construirea unui numar mai mic de statii pentru administrarea traficului.
Companiile care nu opereaza inca o retea de telefonie mobila pot incepe un astfel de proiect cu o investitie mica, folosindu-se de conexiunile realizate intre retelele de telefonie fixa si Internet.
Firma britanica Analysys Research estimeaza ca veniturile obtinute prin taxarea convorbilor telefonice prin retelele fixe se vor reduce cu 20%, in urmatorii sase ani, in mare parte prin migrarea clientilor catre serviciile fara fir.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels