Business Internaţional

Accidentul în care a murit directorul Total, cauzat de neglijenţa conducerii aeroportului

Accidentul în care a murit directorul Total, cauzat de...

Autor: Ioana Bojan

21.10.2014, 16:02 156

"Nu este vorba despre un tragic concurs de împrejurări, ci de o neglijenţă criminală a funcţionarilor" care nu au reuşit să coordoneze activitatea angajaţilor lor, a indicat comitetul de anchetă într-un comunicat.

Anumiţi membri ai conducerii aeroportului Vnukovo, care ar putea încerca să influenţeze ancheta, trebuie "suspendaţi din funcţie" în curând, a precizat acesta.

În noaptea de luni spre marţi, un avion privat la bordul căruia se afla de Margerie s-a prăbuşit la decolare, după ce s-a lovit de un vehicul de deszăpezire. În afară de Christophe de Margerie, în accidentul de pe aeroportul Vnukovo au mai murit trei membri ai echipajului.

Conform comitetului de anchetă, conductorul utilajului de deszăpezire, Vladimir Martinenko, reţinut pentru 48 de ore în cadrul anchetei, era "în stare de ebrietate" în momentul accidentului, o acuzaţie dezminţită de avocatul său.

Printre scenariile posibile evocate de anchetatori figurează "o eroare a controlorilor de trafic aerian", "condiţiile meteorologice nefavorabile" şi "o eroare de pilotaj".

Controlorii de trafic aerian vor fi de asemenea "examinaţi cu privire la consumul de alcool şi de substanţe psihotrope", precizează comunicatul.

"Chiar dacă există deja câţiva suspecţi, este evident că pe lângă neglijenţa unor executanţi direcţi, există conducători de rang înalt ai aeroportului", subliniază comitetul de anchetă, adăugând că nu exclude noi arestări.

Cutiile negre ale avionului au fost deja găsite şi predate specialiştilor pentru a fi decriptate, conform comunicatului.

La rândul său, avocatul conductorului utilajului de deszăpezire a afirmat că clientul său suferă de insuficienţă cardiacă cronică şi nu era în stare de ebrietate în momentul accidentului.

"El nu bea niciodată, acest lucru poate fi confirmat de familie şi de medici", a declarat avocatul Aleksandr Karabanov, citat de agenţia Interfax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO