Business Internaţional

Alegeri Franţa - Hollande către Sarkozy: „Cu tine este foarte simplu: nu este niciodată vina ta“

Francois Hollande: „Tu vrei să pari victimă, dar cred că Franţa este victima“ Nicolas Sarkoyz: „A fi normal nu este ceea ce i-a definit pe preşedinţii, precum De Gaulle şi Mitterrand“

Autor: Bogdan Cojocaru

04.05.2012, 00:05 833

În ceea ce preşedintele francez Nicolas Sarkozy anunţa a fi bătălia în care-l va zdrobi pe contracandidatul său la preşe­din­ţie, socialistul Francois Hol­lande, cei doi combatanţi, aflaţi pentru pri­ma dată faţă în faţă în campania electorală, s-au angajat într-un adevărat război al cuvintelor şi cifrelor. La finalul lup­tei, Sarkozy i-a chemat în ajutor pe sus­ţi­nătorii liderului de extremă dreap­ta Marine Le Pen.

Foarte violentă, dar fără lo­vi­turi de eli­minare, dez­ba­te­rea televizată de aproape trei ore şi urmărită de aproa­pe 17,8 milioane de tele­spectatori, a scos în evidenţă dife­ren­ţele de stil, persona­litate, ideologie, dar şi pregătire dintre Hollande şi Sar­kozy, care au abordat, rând pe rând, te­me începând de la bilanţul economic şi pâ­nă la imigraţie, inclusiv "stilul" preşedinţiei.

Hollande, înaintea preşedintelui cu pâ­nă la zece puncte în sondajele de popu­laritate, a părut calm şi uşor su­pă­rat, în timp ce Sarkozy a fost adesea agi­tat şi tensionat, scrie Thomson Reuters.

"Diferenţa dintre tu şi mine este că vrei mai puţini oameni bogaţi, pe când eu vreu mai puţini oameni săraci", i-a spus Sarkozy rivalului socialist.

Replica a venit prompt. "Ei bine, am avut mai mulţi oameni săraci şi oa­meni bogaţi mai bogaţi", a spus Hollande.

Analiştii politici apreciază că aceas­tă confruntare nu a schimbat regu­lile jocului, ci a întărit părerile electoratului des­pre cei doi "campioni". Sarkozy, vă­zut înainte de confruntare ca un orator mai bun decât Hollande, miza pe în­frun­tarea faţă în faţă pentru a-şi spul­bera oponentul. Lupta finală pentru pre­şedinţie se va da pe 6 mai. "Dezbate­rea nu ar trebui să schim­be ni­mic şi, în condiţiile în care Hol­lande este fa­vo­rit, el ar trebui să pro­fite", a afirmat Je­ro­ma Four­quet, ana­list al institutului de cer­cetare Ifop.

Războiul cuvintelor

Comentatorii televiziunilor fran­ce­ze au descris duelul ca unul dintre un bo­xer - Sarkozy - şi "un luptător de judo" - Hollande, care s-a folosit de lo­vi­turi inte­li­gente pentru a-şi dez­echi­li­bra adver­sarul. Socialistul s-a des­cris ca "preşedin­te­le justiţiei, al relansării şi al unităţii" şi l-a acuzat pe Sarkozy, în funcţie din 2007, că a dezbinat poporul francez şi că se foloseşte de criza economică globală ca scuză pentru nerespectarea pro­mi­siu­nilor. "Cu tine este foarte simplu: nu este nici­odată vina ta", a spus Hollande. Sar­kozy, în schimb, şi-a acuzat de mai multe ori adversarul că minte în legă­tură cu datele economice şi a tras rafale de date statistice pentru a-l dezechilibra pe Hollande.

Preşedintele a menţionat perfor­man­ţele economice superioare ale Ger­ma­niei pentru a-şi întări pro­punerile pen­tru re­du­cerea costurilor ri­di­ca­te cu for­ţa de mun­că din Franţa, majo­ra­rea TVA şi introdu­ce­rea de norme care să fle­xi­bilizeze mai mult nego­cierile pri­vind sala­riile şi programul de lucru. Aces­tor propuneri li se opune Hollande.

"Comparaţia ta cu Germania este demnă de milă. Şomajul a crescut, iar competitivitatea s-a redus în timpul ce­lor zece ani cât (centrul-dreapta - n.a.) a fost la putere", a spus Hol­lande. El a re­amintit te­le­spectatorilor că printre pri­mele lucruri pe care Sarkozy le-a fă­cut după ce a devenit preşedinte a fost să paricipe la o reuniune a miniştrilor de fi­nanţe din zona euro pentru a-i aten­ţio­na că Franţa nu-şi va respecta pro­mi­siu­ni­le privind reducerea deficitului bu­ge­tar, notează Financial Times.

Războiul cifrelor

Imigraţia a fost unul dintre cele mai aprinse capitole ale discuţiilor. Potrivit lui Hollande, "numărul persoanelor ca­re intră legal pe teritorului statului este de 200.000 pe an, faţă de 150.000 în tim­pul guvernării lui Lionel Jospin". Jospin a fost premier între 1997 şi 2002. Sar­kozy a contestat cifrele, spunând că flu­xul anual de străini a atins maximul isto­ric în ultimul an de guvernare al so­cia­lis­tului Jospin, când au fost înregistrate 215.000 de permise de şedere. În pre­zent, potrivit preşedintelui, fluxul este de 180.000 de persoane pe an. Publi­ca­ţia Le Monde, citând diferite rapoarte ofi­ciale, demonstrează că Sarkozy se în­şală asupra cifrelor privind imigraţia. Actualul preşedinte a fost ministru de interne în perioada comentată.

Publicaţia franceză arată că Hol­lande, în schimb, confundă datele când afir­mă că Jospin a plecat de la guver­na­re lă­sând balanţa comercială a Franţei în echi­libru. El i-a reproşat lui Sarkozy că acum Franţa are un deficit comercial de 70 miliarde euro. Potrivit statisticilor ofi­ciale, în 2000 şi 2001 Franţa era defi­cit­ară în relaţiile comerciale cu străi­nă­tatea, ceea ce a afirmat şi Sarkozy.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO