Business Internaţional

Ambasadorul Coreei de Nord la ONU spune că noile grupuri de monitorizare a sancţiunilor vor eşua

Ambasadorul Coreei de Nord la ONU spune că noile grupuri...

Autor: Laura Buciu

05.05.2024, 09:37 25

Eforturile conduse de SUA şi alte ţări occidentale de a forma noi grupuri de monitorizare a sancţiunilor impuse Coreei de Nord vor eşua, a declarat duminică trimisul ţării la ONU, potrivit presei de stat KCNA, citată de Reuters.

Ambasadorul Kim Song a făcut acest comentariu ca răspuns la o declaraţie comună pe care SUA şi aliaţii săi au emis-o săptămâna aceasta, în care au cerut continuarea activităţii unui grup de experţi ONU care monitorizează sancţiunile de lungă durată împotriva Pyongyangului pentru programele de arme nucleare şi rachete.

La începutul acestui an, Rusia a pus veto la reînnoirea anuală a grupului de experţi, pe fondul acuzaţiilor conduse de SUA potrivit cărora Coreea de Nord a transferat arme către Rusia pentru a fi folosite în războiul său din Ucraina.

„Forţele ostile pot înfiinţa al doilea şi al treilea panel de experţi în viitor, dar toate acestea sunt menite să se auto-distrugă odată cu trecerea timpului”, a declarat Kim, citat de KCNA, într-o declaraţie.

Luna trecută, ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a vizitat Zona Demilitarizată, o graniţă puternic fortificată între cele două Corei, care rămân tehnic în război, şi a îndemnat Rusia şi China să nu mai recompenseze Coreea de Nord pentru comportamentul său negativ.

Călătoria sa a avut loc după ce Rusia a respins reînnoirea anuală a grupului multinaţional de experţi care, în ultimii 15 ani, a monitorizat punerea în aplicare a sancţiunilor ONU menite să limiteze programele nucleare şi de rachete ale Coreei de Nord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO