Business Internaţional

Angajaţii mai multor bănci internaţionale,citaţi ca martori într-o anchetă privind manipularea Libor

Angajaţii mai multor bănci internaţionale,citaţi ca martori într-o anchetă privind manipularea Libor

Autor: Popescu Vlad

24.03.2011, 15:31 21

Autorităţile americane au cerut Citigroup, Deutsche Bank, Bankof America şi JPMorgan Chase să pună la dispoziţia anchetatorilorbritanici mai mulţi angajaţi, ca martori într-o investigaţieprivind manipularea dobânzilor, au declarat pentru Bloomberg douăsurse apropiate discuţiilor.

Băncile, membri ai comisiei care stabileşte rata dobânziiinterbancare pentru dolari cunoscută ca Libor, trebuie să trimităvoluntar angajaţi la Lodnra în luna aprilie pentru a fi audiaţi deAutoritatea pentru Servicii Financiare din Marea Britanie, auafirmat sursele, fără a numi persoanele chemate de anchetatori.

Departamentul Justiţiei din SUA, Securities and ExchangeCommission şi Commodity Futures Trading Commission ar puteainvestiga dacă băncile au colaborat pentru reducerea artificială aLibor, a arătat o altă sursă apropiată anchetei, notând căautorităţile britanice cooperează de multe ori cu cele americane înastfel de cazuri.

Ratele Libor (London interbank offer rate) influenţează produsefinanciare în valoare de peste 350.000 de miliarde de dolari lanivel mondial şi sunt stabilite de Asociaţia Bancherilor Britaniciîn baza datelor obţinute de la bănci privind costurielîmprumuturilor interbancare pe diverse perioade de timp, într-ogamă variată de valute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels