Business Internaţional

Apel pentru rabdare lansat de conducerea gigantului petrolier Shell

30.06.2004, 00:00 16



Intalnirea annuala a actionarilor Shell a avut loc simultan in Londra si Haga, fapt ce surprinde fidel structura duala a companiei. Numele sau complet - Royal Dutch/Shell - reflecta existenta celor doua brate de conducere: cel olandez, care detine 60% din companie, si cel britanic. Firma, in varsta de 170 de ani, are doua comitete de conducere separate. Unii analisti considera ca diferentele de cultura organizationala de la nivelul companiei impiedica desfasurarea unui management eficient si pot reprezenta una dintre cauzele rezultatelor nesatisfacatoare din acest an, afirma BBC.



Intalnirea anuala fusese amanata pentru doua luni de criza cu care se confrunta compania si care a facut deja trei victime din randul conducerii. Decizia, privita de unii actionari drept o incercare de a ridica presiunea de pe umerii conducerii, fusese aprobata cu doar 3/5 din totalul de 100 de voturi.





"Economici cu informatiile"



Tras la raspundere a fost si comitetul director non-executiv al partii britanice a companiei. Lordul Oxburgh, presedintele comitetului, a excelat in a-si cere scuze. "Nu am discutat suficient cu dumneavoastra, actionarii. Uneori ne este dificil sa ne ridicam la nivelul standadelor cerute", a marturisit el. "Dar nu am avut nimic de ascuns", a continuat Oxburgh, considerand ca nu s-ar fi putut face nimic diferit deoarece rezultatele privind rezervele de hidrocarburi ale firmei au fost furnizate abia in luna ianuarie, deoarece "unii directori au fost economici cu informatiile transmise comitetului". Estimarile companiei privind rezervele sale au fost supraevaluate initial. Ulterior ele au fost revizuite si diminuate de patru ori numai in acest an.



Alte plangeri vizeaza lipsa de transparenta a companiei fata de actionarii mici. "Sunt convins ca i-ati consultat pe actionarii institutionali. Dar de ce au fost neglijati cei particulari?", a intrebat John Kennedy, un investitor privat deranjat de faptul ca nu a fost anuntat pe cale oficiala de scandal. "A trebuit sa ma bazez pe informatiile din presa".



Lordul Oxburgh a incercat sa explice si modul in care Shell a supraestimat rezervele companiei in rapoartele sale financiare. De la descoperira zacamintelor si pana la livrarea petrolului " exista numeroase etape intermediare", a afirmat el. La un moment dat al acestui proces complex, petrolul trebuie declarat ca "rezerva dovedita", conform regulile impuse de Securities and Exchange Commission (SEC), institutia de reglementare al pietei din Statele Unite. "Modalitatile noastre de a interpreta regulile au fost superficiale", a explicat Oxburgh. Totusi el a declarat ca petrolul va fi produs in continuare conform planului si la acelasi cost. Rezervele eliminate din estimaarile initiale ale companiei "sunt in continuare acolo" a spus el, mentionand ca Shelll asteapta ca 85% dintre acestea sa fie cataogate drept "rezerve dovedite" pana la finalul anului.





Piata nu are rabdare



Dar scuzele nu au fost de ajuns pentru a-i linisti pe investitori, mai ales dupa plata compensatorie in valoare de 1,83 mil.$ achitata saptamana trecuta fostului presedinte, Sir Philip Watts. Raspunsul celor de la Shell la intrebarile acide venite din partea actionarilor pe aceasta tema a vizat dorinta conducerii de a initia o noua etapa din viata companiei. In plus, suma achitata drept despagubire lui Watts a fost mai mica decat in aparenta, deoarece el a fost obligat sa renunte la bonusul pentru anul 2003, cand Shell a inregistrat o crestere de 27% a profitului.



"Regretam faptul ca nu au fost prezentate planurile de restructurare ale companiei", a declarat directotilor Shell un reprezentnat al fondului de pensii olandez ABP. " Cereti mai multa clementa decat are piata".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO