Business Internaţional

Argentina flirtează din nou cu defaultul. Consecinţele celor nouă defaulturi anterioare nu au fost dramatice, dar dacă ar da faliment mai multe Argentine?

Argentina flirtează din nou cu defaultul. Consecinţele...

Autor: Catalina Apostoiu

17.08.2023, 22:56 260

De când Argentina a înche­iat al 22-lea program cu FMI în 2022, ţara şi-a ratat toate ţintele fiscale, monetare şi legate de acumularea de rezerve. Guvernul ţării pune o scă­dere cu 20 miliarde de dolari a exporturilor pe seama secetei.

Deşi recunoaşte impactul secetei, FMI argumentează că guvernul argentinian a complicat situaţia prin pomparea de subvenţii energetice generoase în economie şi printr-un curs de schimb oficial care a diminuat în mod artificial costul importurilor.

Nu e de mirare că Argentina este din nou în pragul defaultului, scrie Hector Torres, fost director executiv în cadrul FMI, în cadrul unei opinii publicate de Financial Times.

Guvernul ţării speră ca FMI să deblocheze în scurt timp 7,5 miliarde de dolari. Dar chiar şi aşa, banii nu vor rămâne în Argentina. Aceştia va trebui folosiţi pentru a rambursa creditele de urgenţă luate de la China, Qatar şi Development Bank of Latin America (CAF).

Argentina şi FMI au ajuns la sfâr­şitul lunii iulie la un acord last-mi­nute prin care s-a evitat ca economia sud-americană să aibă creanţe către fond, oferind o oarecare stabilitate îna­intea alegerilor prezidenţiale cruciale din octombrie, potrivit Financial Times.

După trei luni de negocieri inten­se, încetinite de ezitarea guvernului peronist de a implementa politici ne­populare înaintea alegerilor, echipa tehnică a FMI a căzut de acord să de­blocheze încă 7,5 miliarde de dolari din programul său de creditare.

Conform Bloomberg, investitorii sunt atât de siguri că Argentina se în­dreaptă către un al default, al zece­lea, pentru că ţara nu a reuşit să-şi consolideze rezervele internaţionale înaintea unui val de plăţi legate de obligaţiuni ce va începe anul viitor. Rezervele băncii centrale au atins un minim pe 17 ani, cu economia în­drep­tându-se către a şasea recesiune dintr-un deceniu.

Pentru mulţi argentinieni, peri­oa­dele de după defaulturi au fost de­zastruoase, cu şomajul crescând pu­ternic, iar inflaţia revenind în forţă, scrie BBC. PIB-ul ţării a scăzut dra­matic, iar proporţia argentinienilor ca­re trăiesc în sărăcie a urcat puternic.

Jucători financiari puternici au consemnat de asemenea pierderi. Însă consecinţele nu au fost dezas­truoase. Ce s-ar întâmpla însă dacă mai multe ţări aflate în curs de dez­voltare ar intra în default?

Libanul, Sri Lanka, Rusia, Suri­nam şi Zambia sunt deja în default, Belarus este în pragul defaultului, iar cel puţin alte 12 ţări sunt în zona de pericol în condiţiile în care costurile în creştere de finanţare, inflaţia şi datoriile din ce în ce mai mari alimentează temerile privind un posibil colaps economic.

Analiştii calculează că datorii de peste 400 miliarde de dolari sunt în joc.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO