Business Internaţional

Banca centrală poloneză surprinde: Zlotul se depreciază accelerat pe fondul reducerii dobânzii cu 0,75%. Opoziţia acuză instituţia că joacă politic înaintea alegerilor din octombrie

Banca centrală poloneză surprinde: Zlotul se...

Autor: Valeriu Dănilă

11.09.2023, 15:36 1167

Băncile de pe Wall Street sunt contrariate ca urmare a deciziei băncii centrale poloneze de a reduce dobânda de politică monetară, scrie Bloomberg. Decizia a cauzat deprecierea rapidă a zlotului polonez.

Goldman Sachs a redus perspectivele pentru monedă explicând că inflaţia ar putea de sub control. Pe de altă parte, JPMorgan Chase & Co pariază pe aspectele fundamentale ale economiei zicând că este nevoie de mai mult timp pentru analiză.

Zlotul polonez s-a depreciat luni cu 0,2% faţă de Euro aproape de cel mai scăzut nivel din aprilie, moneda pierzând 3,4% în ultima săptămână.

Miercurea trecută banca centrală a redus dobânda cu 0,75%, determinând nelinişte cu privire la intenţiile insituţiei de a reduce inflaţia. Unii analişti au văzut decizia ca fiind motivată politic înaintea alegerilor generale din 15 octombrie.

Rafal Benecki, economist-şef la ING Bank Slaski, a declarat că promisiunile partidului aflat la guvernare de a reduce vârsta de pensionare vor accentua şi mai mult problemele fiscale.

„Cele mai recente decizii privind bugetul, pensiile, salariile şi cheltuielile sociale sugerează revenirea unei inflaţii ridicate”, a explicat acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO