Business Internaţional

Banca digitală Revolut, cu un milion de clienţi în România, obţine o evaluare de peste 27 de miliarde de euro după o rundă de finanţare de 675 de milioane de euro

Revolut a raportat pierderi anuale de 195 milioane de euro în 2020, peste nivelul înregistrat în anul precedent –123 milioane de euro

Revolut a raportat pierderi anuale de 195 milioane de euro în 2020, peste nivelul înregistrat în anul precedent –123 milioane de euro

Autor: Eduard Ivanovici

15.07.2021, 12:49 390

Fintech-ul britanic Revolut a declarat joi că a obţinut 675 de milioane de euro în urma unei finanţări conduse de gigantul japonez SoftBank şi grupul american Tiger Global, conform CNBC.

Revolut, care oferă servicii bancare şi de trading prin intermediul aplicaţiei sale, este evaluată acum la 27,85 miliarde de euro, de peste şase ori mai mult decât nivelul înregistrat anul trecut – circa 4,6 miliarde de euro.

Ultima rundă de investiţii face din Revolut al doilea cel mai mare unicorn – un startup privat cu o valoare de peste un miliard de dolari – din Europa, fiind întrecut doar de Klarna, platforma suedeză bazată pe modelul „cumpără acum, plăteşte mai târziu”. De asemenea, Revolut a devenit cel mai mare fintech din Marea Britanie, întrecându-şi rivalul Checkout.com.

Cei 675 de milioane de euro au venit de la fondul Vision Fund 2 al conglomeratului nipon SoftBank şi de la hedge fund-ul american Tiger Global, care deţin împreună o participaţie de aproape 5% la Revolut.

Platforma britanică va folosi banii pentru a investi în marketing, dezvoltarea produsului şi extinderea la nivel internaţional, spune Mikko Salovaara, CFO-ul Revolut, adăugând că firma se concentrează masiv pe exploatarea pieţelor din Statele Unite şi India.

Startup-urile fintech au atras finanţări uriaşe în ultima perioadă, obţinând o sumă record de 33,7 miliarde de dolari în T2/2021. În Europa, grupul german Trade Republic şi startup-ul olandez de plăţi Mollie au adunat sute de milioane de dolari de la investitori.

Salovaara susţine că Revolt nu poate scoate din calcule o ofertă publică iniţială (IPO) anul acesta, însă a sugerat în acelaşi timp că evenimentul are şanse mici de reuşită în viitorul apropiat. Săptămâna trecută, serviciul de transfer de bani Wise a debutat pe piaţa londoneză de capital prin cea mai mare listare tech în funcţie de capitalizarea de piaţă.

Revolut a raportat pierderi anuale de 167,8 milioane de lire (195 milioane de euro) în 2020, peste nivelul înregistrat în anul precedent – 107,7 milioane de lire (123 milioane de euro). Fintech-ul a avut venituri de 222,1 milioane de lire (259 milioane de euro) în 2020, ceea ce înseamnă că noua valoare de piaţă a Revolut este de peste 100 de ori peste vânzările de anul trecut.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO