Business Internaţional

Bancile occidentale se inghesuie in Rusia

08.12.2005, 19:24 14

Cu trei ani in urma, nimeni de pe Wall Street nu s-a aratat interesat cand Charles Ryan si-a exprimat intentia de a vinde o parte din banca sa de investitii din Moscova, UFG. Criza financiara prin care trecuse Rusia in 1998 era inca in mintea investitorilor. Singura oferta serioasa a venit din partea Deutsche Bank, scrie The Wall Street Journal.

Acum, tendinta s-a schimbat. Majoritatea marilor banci americane ce s-au retras sau si-au redus dimensiunea in 1998, cum ar fi Goldman Sachs Group Inc., Morgan Stanley si Merrill Lynch & Co., se intorc pentru a exploata piata si economia in crestere ale Rusiei. Cele care au ramas dupa 1998, printre ele numarandu-se si Citigroup Inc., fac noi angajari si inregistreaza vanzari in crestere. Deutsche si-a exprimat recent intentia de a cumpara restul de 60% din banca lui Ryan, United Financial Group, pe langa cele 40% achizitionate in 2003.

Ryan, in varsta de 38 de ani, va conduce intreaga divizie din Rusia, ce include operatiuni bancare comerciale si cu clienti privati, administrare de active si imprumuturi sindicalizate. Banca germana va plati aproximativ 420 de milioane de dolari (357 de milioane de euro), conform unor surse familiare cu tranzactia, ceea ce implica o valoare de aproape patru ori mai mare decat in 2003. Acesta este un indiciu corect al modului in care piata Rusiei, alimentata de preturile in crestere la principalele exporturi ale Rusiei, petrol, gaze si metale, a reusit sa intre in miscare in ultimii doi ani. Anul acesta a fost un an excelent pentru sectorul operatiunilor bancare de investitii in Moscova, inregistrandu-se o explozie de oferte publice initiale de actiuni, imprumuturi foarte mari acordate companiilor din Rusia si o febrila activitate de achizitii si fuziuni, in mare parte achizitii de active straine de catre banci din Rusia.

Odata ce ratingul legat de datoria publica a Rusiei a fost fixat la investment grade, bancile internationale se arata mai dispuse decat oricand sa imprumute companiile rusesti. Astfel, acestea au obtinut finantare de peste 36 de miliarde de dolari (30 de miliarde de euro) anul acesta, comparativ cu 14,5 miliarde de dolari (12,3 miliarde de euro) in 2004. Iar, conform Citigroup, ofertele publice initiale (IPO) au reprezentat 10% din emisiunile de actiuni europene din acest an.

Iar toata aceasta efervescenta nu pare a se termina aici. "Urmatorii doi-trei ani vor fi caracterizati de aceeasi febrilitate a operatiunilor," spune Bob Fernandez, presedinte al J.P.Morgan Rusia.

Analistii spun ca peste 200 de companii din Rusia dispun de resursele financiare necesare pentru a lansa IPO in urmatorii trei ani.

Aceasta tendinta a coincis cu o serie de evenimente negative in Rusia, cum ar fi atacul asupra Iukos, judecarea si condamnarea fondatorului acesteia, Hodorkovski, si controlul din ce in ce mai strans al Kremlinului asupra industriei de petrol si gaze a tarii.

Totusi, si aceste evenimente au creat oportunitati pentru banci. Exact dupa cum s-au grabit sa ofere consultanta guvernului rus in cadrul privatizarii a mii de active de stat in anii ?"90, acum bancile occidentale se inghesuie sa ia parte la operatiunile prin care statul recastiga controlul asupra sectorului energetic. Totusi, unii se tem ca bancile trec cu vederea unele riscuri asociate cu companiile Rusiei in graba lor de a le aduce pe acestea pe piata. Marii jucatori insa nu iau in seama astfel de temeri si continua sa lupte pentru prezenta pe piata Moscovei. Dezvoltarea sectorului de operatiuni bancare de investitii ar putea continua anul viitor, fiind programate oferte publice initiale de catre doua companii de stat uriase: OAO Vneshtorgbank si compania petroliera OAO Rosneft.

"Atitudinea Occidentului fata de acest loc a oscilat intotdeauna foarte mult, de la euforie la depresie adanca", arata Ryan. "Cea mai mare dificultate este cea de a mentine un echilibru".

catalina.apostoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO