Business Internaţional

Barroso la final de mandat ca preşedinte al CE: “Am demonstrat că Europa este mult mai puternică decât se credea”

Barroso la final de mandat ca preşedinte al CE: “Am...

Autor: Liviu Popescu

14.10.2014, 13:53 99

Chiar şi după două mandate caracterizate de crize succesive, actualul preşedinte al Comisiei Europene (CE) José Manuel Barroso, care îşi va încheia al doilea mandat la sfârşitul lunii, recunoaşte că şi-a pierdut din iluziile despre Uniunea Europeană (UE), dar nu şi entuziasmul, scrie EurActiv.

José Manuel Barroso consideră că de când a preluat preşedinţia CE în 2004, mandatele sale au fost marcate de “cei mai dificili ani de la începutul integrării europene”. Fostul premier portughez va înmâna frâiele puterii europene în noiembrie succesorului său Jean-Claude Juncker, care urmează să aducă o nouă echipă executivă în urma alegerilor din mai. Într-un interviu acordat RFI şi France 24, Barroso consideră că este “un supravieţuitor al furtunilor care au măturat Europa în ultimii zece ani”.

În 2005, Franţa şi Olanda, două state fondatoare ale UE, au respins prin referendum proiectul Constituţiei Europene cu 55%, respectiv 62% din voturi. În 2008 criza datoriilor suverane a lovit Europa, iar în 2013 Ucraina a trecut printr-o criză internă care a zguduit stabilitatea economică şi politică a Europei.

“Putem fi mândri întrucât am demonstrat capacitatea extraordinară de rezistenţă a Europei. Am demonstrat că Europa este mult mai puternică decât se credea”, a spus Barroso. El a adăugat că în urmă cu doar doi ani se vehicula dezintegrarea Uniunii şi ieşirea Greciei din zona euro.

La sfărşitul mandatului său, Barroso recunoaşte că şi-a pierdut din iluziile privind UE, dar nu şi entuziasmul.

“În anumite momente mi-ar fi plăcut să văd mai multă solidaritate între guverne. A trebuit să fac apeluri dramatice, în special în cazul Greciei. Mi-era teamă că prăbuşirea economiei elene va duce la un efect de domino. Însă am reuşit să rămânem puternici şi, în acelaşi timp, să lansăm noua arhitectura a guvernanţei europene”, a spus Barroso. El a adăugat că o Europă puternică este esenţială “dacă dorim să ne protejăm interesele şi valorile”.

Preşedintele în exerciţiu al CE s-a confruntat cu numeroase critici în timpul celor două mandate, inclusiv pentru că era “prea liberal”. El consideră criticile ca fiind nedrepte “dacă ne uităm la fapte”, în special când se ia în considerare bugetul pentru investiţii şi creştere economică, care este unul “ambiţios” sau chiar menţinerea programului de ajutor pentru cele mai sărace state europene. Chiar şi aşa, Barroso respinge criticile adresate CE pentru că nu a jucat un rol mai activ în timpul crizei din 2008, argumentând că era perfect normal ca, în cazul unei crize de o asemenea amploare, guvernele să joace un rol mult mai important.

“Trebuie să realizezi că nu este uşor să găseşti un compromis între guverne. În ultimii zece ani, echilibrul dintre state s-a schimbat şi probabil ar trebui să punem întrebări mai degrabă acestor capitale decât Comisiei”, a explicat Barroso.

 

După aproape 30 de ani petrecuţi în instituţiile politice din Portugalia şi UE, Barroso consideră că este timpul să înceapă un nou capitol.

“Voi accepta cu siguranţă unele funcţii publice, cum ar fi moderarea unor conferinţe, şi am primit deja invitaţii pentru a colabora cu diferite universităţi, însă nu am luat o decizie formală cu privire la ce o să fac după sfârşitul mandatului”. Cu toatea acestea, Barroso intenţionează să publice o carte referitoarea la experienţele celor zece ani din CE, dar nu “memoriile mele întrucât asta m-ar face să par prea bătrân”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO