Business Internaţional

Bulgaria accelerează pe calea digitalizării în sistemul de sănătate

Bulgaria accelerează pe calea digitalizării în...

Autor: Catalina Apostoiu

20.03.2024, 00:05 106

Autorităţile bulgare din sec­torul sănătăţii se pregătesc să intro­ducă acces rapid permanent pentru cetăţeni la fişele lor de sănătate via telefoane mobile, ca măsură de combatere a corupţiei generalizate şi abuzurilor de la nivelul bugetului pentru serviciile de sănătate, scrie Euractiv.

În prezent, cetăţenii bulgari pot avea acces mobil la fişele de sănătate dacă dispun de o semnătură electro­nică calificată, însă mai puţin de 10% dintre aceştia pot face acest lucru.

Astfel, ministerul sănătăţii a propus o opţiune care va deschide po­sibilitatea ca practic orice cetăţean care deţine un smartphone sau o tabletă să-şi acceseze fişele elec­tronice de sănătate pe un dispozitiv mobil prin activarea unei aplicaţii numite „e-Health“.

Sistemul va permite accesul la fişe prin scanarea unui cod QR şi o asociere a fişei cu aplicaţia mobilă instalată. Sistemul de acces propus nu necesită cunoştinţe tehnice spe­ciale din partea cetăţenilor, a comen­tat ministerul sănătăţii.

Accesul permanent va permite utilizatorilor să fie notificaţi imediat în legătură cu analizele, spitalizările, medicamentele prescrise şi primite. Cetăţenii vor avea oportunitatea de a alerta autorităţile dacă servicii medicale sunt adăugate în fişă, dar nu sunt realizate.

Sistemul bulgar al sănătăţii în­tâm­­pină probleme serioase cu înre­gis­trarea spitalizărilor, testelor şi altor servicii medicale false, care secătuiesc fondul de stat pentru sănătate.

Totuşi, Uniunea Medicală Bul­gară (BMU) a anunţat că se opune asigurării de acces mobil rapid la fişele medicale arătând că nu există nicio garanţie privind securitatea datelor personale ale pacienţilor.

De asemenea, Bulgaria intenţio­nea­ză să digitalizeze reţetele pentru toate medicamentele până la finalul acestui an, după succesul inţial al e-reţetelor, care au reuşit să reducă utilizarea antibioticelor cu aproape 30% într-o perioadă scurtă de timp.

Opţiunea reţetelor pe hârtie urmează a fi menţinută în unele cazuri, însă doar pentru situaţii excepţionale.

Un sondaj recent arată că peste 60% dintre bulgari nu cred că pot be­ne­ficia de servicii de sănătate şi tra­tament bune fără plăţi suplimentare, iar alţi 45% sunt convinşi că acest lu­cru este posibil doar dacă ai legături personale în cercuri medicale.

Bulgaria alocă cel mai mic procent din PIB sănătăţii, ducând la coplăţi private uriaşe pentru trata­ment suportate de cetăţeni şi con­flicte în sistemul sănătăţii.

Tot pe calea digitalizării, Bulgaria intenţionează să înlocuiască tichetele tradiţionale pentru alimente pe suport de hârtie cu un card de plastic, asemănător unui card bancar, iniţiativa fiind lansat la începutul acestui an, notează Novinite.

Tranziţia va implica o perioadă de graţie până în iulie, în care vor putea fi emise ambele tipuri de tichete. Cardul de plastic nu va permite retragerea de cash, dar va oferi utilizatorilor posibilitatea de a-şi verifica sumele şi validitatea via aplicaţii mobile, simplificându-le experienţele de shopping.

Cât priveşte digitalizarea în rântul companiilor, Bulgaria şi România se situează pe ultimele locuri în UE.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO