Business Internaţional

Bursele europene incep sa recupereze din pierderi

07.03.2007, 17:10 15

Bursele europene au inregistrat ieri prima zi de crestere din ultimele sase zile, punand capat vanzarilor masive ce au scos de pe piata peste 2.400 de miliarde de dolari, scrie Bloomberg.
Xstrata a ridicat companiile miniere dintr-o perioada de minimum sase saptamani dupa ce cel mai mare producator mondial de cupru a raportat obtinerea unui profit record. Compania farmaceutica Novartis s-a apreciat cu mai mult decat in ultimul an dupa ce organismele de reglementare din Statele Unite au aprobat noul tratament impotriva tensiunii arteriale.
"Acum piata bursiera europeana este in situatia de cumparare", a declarat Joaquin Garcia Huerga, managerul unui fond de 1,5 miliarde de dolari (1,1 miliarde de euro) la Ahorro Corporacion Gestion cu sediul la Madrid. "Fundamentele economice sunt pozitive. Am eliminat posibilitatea unei recesiuni in Statele Unite".
Indicele Dow Jones Stoxx 600 s-a apreciat cu 0,9%, la 359,46 puncte ieri dimineata la bursa din Londra. Stoxx 50 a crescut cu 0,9%, iar Euro Stoxx 50, indice pentru 13 tari membre ale zonei euro, a avansat cu tot cu 0,9%.
Bursele din Asia si-au revenit cu cea mai mare apreciere din ultimele patru luni, iar indicii de pe pietele futures din SUA au crescut. Analistii de la Deutsche Bank au crescut ieri estimarile pentru indicele european Stoxx 600.
"Cresterea din Orientul Indepartat impinge in sus actiunile europene", a declarat Kevin Lyne-Smith, managerul unui fond de 100 de milioane de dolari (76,1 milioane de euro) la divizia de private banking a Julius Baer Holing.
Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 6,7% in ultimele cinci zile, iar saptamana trecuta a inregistrat cea mai mare depreciere din martie 2003 incoace. Deutsche Bank a ridicat valoarea preconizata pentru acest indice pana la finalul anului la 400 de puncte de la 390 de puncte.
Indicii nationali s-au apreciat in toate cele 18 tari ale Europei Occidentale. In Franta, CAC 40 a crescut cu 1%, FTSE din Marea Britanie s-a apre-ciat cu 0,9%, in timp ce in Germania DAX a crescut cu 0,7%.
"Cresterea estimata pentru piata bursiera europeana ramane in vigoare", a scris Bernd Meyer, analist la Deutsche Bank. "Corectia de acum ofera o oportunitate pentru cumparare avand in vedere posibilitatea de crestere", a adaugat el.
Indicele Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific s-a apreciat cu 1,8%, prima crestere din data de 27 februarie cand a inceput scaderea.
Xstrata a crescut cu 3,9% la 2.420 pence (35,4 euro). Compania a raportat pentru 2006 un profit net de 1,95 miliarde de dolari (1,48 miliarde de euro), mai mare decat in 2005, cand s-au inregistrat 1,71 miliarde de dolari (1,3 miliarde de euro). Vanzarile aproape s-au dublat la peste 17,6 miliarde de dolari (13,4 miliarde de euro). Xstrata va plati dividende in valoare de 30 de centi per actiune, in crestere de la 22,4 centi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO