Business Internaţional

Bush, criticat de analistii economici

13.01.2004, 00:00 12



Presedintele George W. Bush se confrunta cu tot mai multe critici la adresa politicilor sale economice, care includ o posibila initiativa de permanentizare a reducerii impozitelor si care sunt considerate o amenintare pentru expansiunea economiei americane.



Economistii recunosc meritele programului de 1.700 miliarde de dolari de reducere a impozitelor pe care Bush l-a pus in aplicare in timpul mandatului sau, dar multi sustin ca a venit timpul ca administratia sa se axeze pe reechilibrarea bugetului.



Potrivit analistilor, planul bugetar al presedintelui, care urmeaza sa fie prezentat la inceputul lui februarie, trebuie sa ofere dovezi de netagaduit ca intentiile administratiei sunt serioase in privinta aducerii sub control a cheltuielilor si a deficitelor, in caz contrar existand riscul pierderii increderii pietelor financiare.



Reducerea impozitelor a contribuit la majorarea deficitului bugetar de anul trecut pana la un nivel record de 374 miliarde de dolari, reprezentand circa 3,5% din PIB si fiind cel mai ridicat deficit atins dupa 1993. Casa Alba se asteapta la o noua crestere pentru anul curent, la circa 4,5%.



O mare parte din deficit a fost acoperita pana in prezent prin imprumuturi pe pietele externe de capital, ceea ce a incurajat cresterea deficitului de cont curent la cote record.



Analistii cred ca marirea deficitului de cont curent a contribuit la deprecierea dolarului pana la cele mai joase niveluri din istorie in raport cu euro.



La finalul saptamanii trecute, FMI a solicitat administratiei americane sa elaboreze un proiect clar pentru revenirea la echilibru bugetar, subliniind impactul limitat al recentelor masuri de relaxare fiscala si riscurile create de dezechilibrul finantelor publice, atat in SUA, cat si in restul lumii.



Institutia nu a fost singura care a tras semnalul de alarma. Insa oficialii de la Washington spun ca imbunatatirea situatiei finantelor publice este exact ceea ce intentioneaza. Ei afirma ca Bush va propune un program de reducere la jumatate a deficitului in termen de cinci ani prin limitarea cheltuielilor, chiar daca reducerea impozitelor, care ar trebui sa expire la sfarsitul deceniului, devine permanenta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO