Business Internaţional

Carl Icahn, omul pe care companiile se tem sa il aiba ca actionar

Carl Icahn, omul pe care companiile se tem sa il aiba ca actionar
15.11.2009, 23:26 158

Investitorul Carl Icahn a revenit in atentie odata cu falimentulcreditorului pentru intreprinderi mici si mijlocii CIT Group, inconditiile in care omul de afaceri a oferit bancii cu o istorie de101 ani 1 miliard de dolari pentru a-si finanta operatiunile intimp ce se reorganizeaza.

A crescut in New York, a studiat filosofia la Princeton si apoia mers pe Wall Street cu 4.000 de dolari pe care i-a castigat lapoker. Si-a castigat reputatia cumparand companii cu probleme, pecare le restructura, cerand schimbarea drastica a strategiei demanagement, si apoi le vindea si reachizitiona actiuni in cadrullor. Icahn era considerat intr-o vreme unul dintre cei maipericulosi actionari activisti. In anii '80 ajunge in centrulatentiei preluand compania aeriana TWA si incercand sa realizezeunele schimbari in cadrul companiilor Texaco si RJR Nabisco.

Acum, la varsta de 73 de ani, este cel mai bogat actionaractivist. El spune despre criza mondiala ca a izbucnit din vina"executivilor neglijenti care s-au jucat cu viitorul companiilorlor, au fentat organismele de reglementare si membrii adormiti aiconsiliului director".

Carl Icahn, finantistul miliardar, investitorul si actionarulactivist, cu o avere estimata la 9 mld. dolari (6 mld. euro), afost pozitionat de revista Forbes in 2009 pe pozitia a 43-a intopul celor mai bogati oameni din lume, in urcare cu trei pozitiicomparativ cu anul precedent. Fata de 2008, averea sa s-a micsoratputernic de la 14 mld. dolari (9,5 mld. euro).

De la cursurile de viitor medic pe WallStreet

Cum a devenit Icahn finantistul de astazi? Dupa ce a terminatcursurile Universitatii Princeton, la specializarea filosofie, amers la Facultatea de Medicina a Universitatii New York, pe care aabandonat-o insa in favoarea slujbei de investitor.

Cariera pe Wall Street si-a inceput-o in 1961, la varsta de 25ani. In 1968 el fonda compania financiara Icahn & Co, care seconcentra pe arbitraj si pe trazactionarea de optiuni. In 1978 omulde afaceri a inceput sa achizitioneze diverse participatii incadrul unor companii individuale. El a preluat participatiiminoritare sau majoritare in companii precum RJR Nabisco dindomeniul tutunului, TWA, Texaco, Phillips Petroleum, Western Union,Revlon, Time Warner sau Motorola.

In 2008, Icahn se alatura consiliului de administratie alYahoo!, pozitie din care s-a retras in octombrie 2009, pe fondulunor discutii esuate privind fuziunea Yahoo! - Microsoft.

Conform unei scrisori adresate board-ului Yahoo!, atentia luiIcahn este in prezent concentrata in alta directie, nemaiavand timpsa se dedice companiei Yahoo!.

Icahn a dorit sa preia controlul consiliului director si sa ilelimine pe Jerry Yang de la conducerea companiei, dupa ce acesta arefuzat o oferta de preluare in valoare de 47,5 mld. dolari (32,5mld. euro) venita din partea Microsoft. La acel moment, Icahndetinea o participatie de 4,3% in cadrul Yahoo!. In iulie 2008 s-aajuns la un acord in urma caruia Icahn, alaturi de doi colaboratoriai sai, "patrundeau" in consiliul de administratie al companiei. Lasfarsitul aceluiasi an Yang a demisionat, iar in locul lui a fostinstalat Carol Bartz.

CIT, noul interes al lui Icahn

Dupa ce a incheiat episodul Yahoo!, Icahn si-a indreptat atentiacatre unul dintre cei mai inportanti creditori pentru IMM-uri,care, afectat de criza financiara, se afla pe marginea prapastieidupa ce statul american i-a intors spatele.

Investitorul a oferit bancii o linie de credit in valoare de 1mld. dolari (680 mil. euro), pentru a se reorganiza. Conducereabancii ar urma sa fie preluata de detinatorii de obligatiuni.

Icahn pretinde ca este cel mai important detinator deobligatiuni pentru CIT, avand in portofoliu titluri de datorie invaloare de 2 mld. dolari (1,35 mld. euro). El initial s-a opusplanului CIT, favorizand un faliment traditional, crezand ca astfelobligatiunile sale vor valora mai mult. Mai mult, el le-a facut ooferta detinatorilor de obligatiuni: Icahn urma sa cumperetitlurile, pentru care ar fi platit 60 de centi pentru fiecaredolar.

In ultimii ani Icahn a fost extrem de activ pe piete, preluandparticipatii in cadrul unor companii din domenii variate, vanzandactiunile pe care le detine in cadrul unor firme si instalandu-sein pozitii de conducere ale diverselor grupuri.

Pe langa atributele de finantist, investitor, actionar activist,lui Icahn i se mai poate acorda si atributul de filantrop.

Cine este Carl Icahn?

  • A studiat filosofia la Princeton, apoi a mers la Facultatea deMedicina a Universitatii New York, pe care a abandonat-o insa.
  • Isi incepe cariera pe Wall Street cu 4.000 de dolari castigatila poker.
  • Este considerat cel mai bogat actionar activist, cu o avere de9 mld. dolari.
  • Este pozitionat de Forbes in 2009 pe locul 43 in topul celormai bogati oameni din lume.
  • Detine participatii si functii de conducere in cadrul maimultor companii din varii domenii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO