Business Internaţional

Carl Icahn, "salvatorul companiilor", se lanseaza intr-o noua campanie de cucerire

23.05.2008, 21:27 14

Invitat la o cina amicala la un binecunoscut restaurant chinezesc din New York, Carl Icahn, investitorul autoproclamat "corporate raider" a intrat furtunos, cu 20 de minute intarziere, iar in drum spre masa a chemat un ospatar si a comandat un martini. "A fost o zi extrem de lunga" a spus Icahn, in timp ce se aseza pe scaun.
Supranumit "Superman-ul Actionarilor", Icahn, in varsta de 72 de ani e de parere ca lumea il percepe ca pe un salvator al companiilor din ghearele consiliilor directoare malefice, scrie International Herald Tribune.
"Este oribila abordarea acestor consilii directoare in ziua de azi. Cineva trebuie sa ia atitudine si sa faca ceva in aceasta privinta. Asta mi-am propus eu sa fac si poate am sa scot si ceva bani daca tot ma apuc de treaba", a afirmat Icahn in timp ce servea supa de aripioare de rechin.
Daca aceasta cina ar fi avut loc saptamana trecuta, discutia ar fi vizat cu siguranta o alta tinta a miliardarului: Yahoo!
Icahn, care nu utilizeaza nici acum un computer personal, s-a implicat rapid in discutiile dintre Microsoft si Yahoo! cu scopul de a-i inlatura pe membrii consiliului director al acestuia din urma. Drept inlocuitori, Icahn a propus o serie de cunostinte de ale sale, printre care Mark Cuban, miliardarul care detine Dallas Mavericks, Lucian Bebchuck, profesor la Harvard si autor de carti cu teme economice si pe Frank Biondi Jr., fostul CEO de la Viacom si Universal Studios, pe care Icahn a incercat sa-l aduca la Time Warner in urma cu doi ani.
Ca sa nu se inteleaga gresit, Icahn, numit "salvator" si "pacatos" in aceeasi propozitie, nu doreste sa castige "campania proxy" pe care a declansat-o, cel putin nu in cazul in care acest lucru inseamna castigarea de locuri in consiliu.
Icahn nu doreste sa conduca el insusi Yahoo!. Tot ce vrea el in acest moment este sa readuca gigantul Microsoft la masa tratativelor, dupa ce acestia si-au retras oferta de 47,5 miliarde de dolari (30,3 miliarde euro). El a specificat aceste conditii intr-o scrisoare trimisa presedintelui Yahoo!, Roy Bostock. "Sper cu toata sinceritatea ca ati luat in calcul dorintele actionarilor dumneavoastra si ca veti reveni asupra tratativelor cu Microsoft, ceea ce ar face aceasta campanie proxy absolut inutila", a scris Icahn in respectiva scrisoare.
In ultimii ani, Icahn a dovedit de multe ori ca se grabeste cand este vorba de obtinerea unui profit dar ca este destul de bun la ce face. De exemplu BEA Systems si Fairmont Hotels and Resorts au fost vandute imediat dupa implicarea lui Icahn, dar el refuza sa se considere altceva decat un simplu actionar putin mai bogat decat ceilalti.
In orice caz, implicarea lui in afacerea Yahoo! nu este cea a unui simplu actionar. Icahn este convins ca Microsoft se va intoarce cu o oferta de cumparare la Yahoo!, iar daca acest lucru nu se va intampla, el se va folosi de toate mijloacele pentru a obtine ce vrea.
Sa intelegi modul in care gandeste Carl Icahn nu este atat de dificil cum cred unii. "Sunt un tip pragmatic. Cred in rationalitate", a declarat el despre felul in care investeste banii. Spre deosebire de Warren Buffett, Icahn nu are planuri de investitii care sa aiba rezultate pe termen lung. El este mereu in cautare de catalizatori care sa ridice preturile actiunilor si nu e deloc interesat de intelegerea afacerii in care se implica. Marele lui talent este acela de a simti primul mirosul sangelui din apa. "Obisnuiam sa joc poker intr-o vreme. Ma joc cu sortii", a mentionat Icahn.
In cazul de fata, investitorul a achizitionat 9,9 milioane de actiuni ale Yahoo! si inca 50 de milioane de optiuni cand actiunile se tranzactionau la valoarea de 25 de dolari (15,9 euro), ceea ce i-a oferit posibilitatea sa detina 59 de milioane de actiuni fara a trebui sa le plateasca imediat si fara a fi nevoie de hedging.
Pana acum, Icahn nu a reusit sa ia legatura cu sefii de la Microsoft, desi a incercat in repetate randuri sa il sune pe Steven Ballmer, CEO al gigantului IT.
Cu toate acestea, el pare sa fi castigat deja prima runda. La numai cinci zile de la anuntul sau de implicare in afacere, Microsoft a revenit la discutiile cu Yahoo! asupra uneia din divizii pe care dorea mai demult s-o achizitioneze.
Rezultatul acestui anunt este in sine, dezastruos pentru Icahn, dar Microsoft a lansat vestea ca un ultim rand in comunicatul de presa pentru a mentine suspansul: "Microsoft nu lanseaza in acest moment o noua oferta de preluare a intregului Yahoo!, dar isi rezerva dreptul de a reveni asupra deciziei in functie de evolutia situatiei".
Conform gandirii pragmatice a lui Icahn, este greu de crezut ca Ballmer, care si-a dorit sa fie la conducerea Yahoo! ani intregi, va renunta atat de usor la companie, mai ales ca Icahn este implicat si poate oferi Yahoo! pe o tava celor de la Microsoft. Pe de alta parte, daca Ballmer si-a dorit Yahoo! atat de mult, de ce nu a cumparat-o pana acum? Poate ca Icahn este de partea castigatorilor in aceasta lupta, dar este inca greu de prezis daca va castiga campania proxy sau daca va reusi sa obtina o crestere a valorii actiunilor, ceea ce isi doreste cel mai mult.
Majoritatea investitorilor sunt de parere ca Yahoo! trebuia sa accepte oferta Microsoft de prima data, pentru ca nicio alta companie din lume nu le va oferi mai mult de cei 33 de dolari pe actiune.
Intrebarea care rasare in aceste circumstante este ce se va intampla daca Icahn reuseste sa vanda Yahoo! catre Microsoft inainte de votul campaniei proxy care va avea loc pe 3 iulie?
In aceasta situatie, Icahn ar putea incerca sa scape de intreg consiliul Yahoo!, dar acest lucru ar insemna control absolut pentru el, ceea ce nu isi doreste si nu i-ar aduce beneficii materiale. Bineinteles, ar putea oricand sa reduca numarul actiunilor detinute in al 11-lea ceas sau sa cada la invoiala cu Yahoo! pentru a obtine cateva locuri in consiliu. Cu toate acestea, in acel moment ar putea fi prea tarziu.
Oare actionarii isi doresc un conducator care nici macar nu vrea sa conduca aceasta companie?
Activistii de tipul lui Icahn sunt foarte buni la facut bani de pe urma vanzarii unor companii, dar de obicei nu se descurca la fel de bine la conducerea efectiva a acestora.
Ironia acestei afaceri este ca Bebchuck, pe care Icahn il sustine pentru conducerea Yahoo!, a scris in 2001 o lucrare care se incheia cu urmatoarea concluzie: "Luptele proxy nefinalizate printr-o achizitie sufera adesea de pe urma unor probleme care limiteaza utilizarea unor astfel de practici". Pe de alta parte, sa pariezi impotriva lui Icahn nu a fost niciodata o idee pragmatica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO