Business Internaţional

Cat castiga cel mai influent bancher de pe Wall Street

19.12.2005, 17:42 32

Henry Paulson, directorul executiv al bancii de investitii Goldman Sachs, a primit un pachet de actiuni de 38 mil. $ pentru contributia la rezultatele record ale bancii.

Goldman Sachs , cea mai mare banca de investitii de pe Wall Street, a anuntat o crestere cu 37% a profitului net pentru trimestrul ce s-a incheiat la 25 noiembrie, pana la 1,63 mld. $ (1,35 mld. euro). Acesta se datoreaza valorii record a tranzactiilor bursiere si a comisioanelor pentru consilierea fuziunilor realizate de grupul de investitii, relateaza International Herald Tribune.

Banca de investitii a obtinut, recent, aproximativ 80 mil. $ (68,4 mil. euro) in mai putin de o zi, dupa ce a achizitionat si a revandut imediat pachetul de 12,4% detinut de DaimlerChrysler in cadrul Mitshubishi Motors.

Goldman Sachs, condusa de Henry Paulson, a obtinut, pentru al cincilea an consecutiv pozitia de cel mai important consilier in ceea ce priveste fuziunile intre companii. Firma a consiliat tranzactii in valoare de 735 mld. $ (611,3 mld. euro), 2005 reprezentand pentru banca de investitii cel mai profitabil an incepand din 2000. Comisioanele obtinute de Goldman Sachs din gestionarea acestor fuziuni au urcat, in al patrulea trimestru al acestui an cu 32%, pana la 546 de milioane de dolari (454 mil. euro).

Strategia de investitie a capitalului propriu a dat si ea roade. Goldman Sachs a castigat, astfel, 723 mil. $ (601 mil. euro) numai din pachetul de actiuni detinut la Sumitomo Mitsui Financial Group.

Directorul executiv al bancii de investitii a primit un pachet de actiuni in valoare de 38 mil. $ (31,6 mil. euro) drept onorariu pentru bunele rezultate ale firmei din acest an. 89.910 din aceste actiuni au fost retinute de Goldman pentru a acoperi obligatiile fiscale ale lui Henry Paulson, acestuia din urma ramanandu-i 134.867 de actiuni.

Directorul Goldman Sachs, care a incasat, anul acesta, un salariu de 600.000 de dolari (500.000 de euro) si nici un bonus, va detine, in continuare, 3,89 de milioane de actiuni. "Compensatia ia in considerare performanta financiara extraordinara datorata conducerii lui Hank, cresterea valorii actiunilor si mediul competitiv in care banca opereaza", spune Lucas van Praag, purtatorul de cuvant al Goldman Sachs.

Managerii din cadrul bancii de investitii au primit actiuni in valoare totala de 80,3 mil. $ (66,8 mil. euro), in crestere cu 19% fata de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO