Business Internaţional

Ce este grupul de la Vişegrad

Premierii celor patru ţări din grupul de la Vişegrad : Bohuslav Sobotka (Cehia), Donald Tusk (Polonie), Viktor Orban(Ungaria) şi Robert Fico (Slovacia)
24.04.2014, 16:12 1669

Grupul de la Vişegrad (după numele localităţii ungare unde a fost semnat acordul) s-a constituit în 1991 şi la el au participat patru state foste comuniste – Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia – care s-au înţeles să se ajute reciproc în efortul de integrare în UE.

Vreme de 13 ani cele patru s-au comportat ca o mică Uniune Europeană a estului. România a dorit să adere la acest grup încă de la început, dar a fost refuzată din cauza mineriadelor şi a tulburărilor etnice de la Târgu-Mureş. Acest lucru a contribuit la o şi mai mare izolare a României, cu consecinţele ştiute, o aderare mai târzie atât la NATO, cât şi la UE.

Potrivit unui raport al economiştilor de la Erste, ţările din grupul Vişegrad (sau V4), au aderat la Uniunea Europeană în 2004, din poziţia de economii relativ nedezvoltate, dar care prezentau un potenţial imens. Cu o populaţie de peste 64 de milioane, echivalentul a 13% din populaţia UE 28, economia ţărilor Grupului de la Vişegrad reprezenta doar aproximativ 3,7% din totalul producţiei UE 28. Zece ani mai târziu, PIB-ul celor patru a crescut cu 50%, reprezentând acum 5,4% din PIB-ul UE28.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO