Business Internaţional

Ce înseamnă zborul lui Richard Branson pentru viitorul turismului spaţial

Richard Brason, 70 de ani, are o avere netă de aproape 8 miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index

Richard Brason, 70 de ani, are o avere netă de aproape 8 miliarde de dolari, conform Bloomberg Billionaires Index

Autor: Eduard Ivanovici

12.07.2021, 15:03 226

Richard Branson a atins marginea spaţiului şi s-a întors cu bine pe Pământ, călătorie care marchează un punct de cotitură în cursa antreprenorilor miliardari care vor să creeze o industrie a turismului spaţial, notează The Wall Street Journal.

Zborul încheiat duminică de Branson şi alţi cinci membri ai echipajului a reuşit astfel să ofere credibilitate abilităţilor companiei de a-şi aduce pasagerii înapoi pe Terra în condiţii de siguranţă.

Virgin Galactic, firma fondată de Branson, plănuieşte să iniţieze serviciul comercial anul viitor, cerându-le pasagerilor sute de mii de dolari pentru o călătorie de aproximativ 90 de minute. Zborul de testare efectuat ieri de miliardar avea ca scop evaluarea sistemelor şi experienţei pasagerilor, furnizând mai multe informaţii cu privire la siguranţa călătoriei.

Vehiculele dezvoltate de companii spaţiale private au fost testate de extrem de puţine ori prin comparaţie cu avioanele folosite de operatorii aerieni.

„Suntem aici să facem spaţiul mai accesibil pentru toată lumea, a declarat Branson.

Zborul navei VSS Unity a însemnat că, pentru câteva minute, a existat un număr record de 16 oameni în spaţiu, incluzând membrii echipajului şi persoanele aflate la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale şi capsulei chineze Tiangong. Sute de oameni au vizitat spaţiul cosmic din anii 1960 încoace, incluzând aici câţiva turişti privaţi, precum investitorul Dennis Tito în 2001.

Însă călătoria lui Branson ilustrează eforturile asumate de companiile private cu scopul de a zbura sute de pasageri pe an. Space Exploration Technologies (SpaceX), condus de Elon Musk, plănuieşte să ducă în spaţiu CEO-ul unei companii de plăţi şi alţi trei clienţi anul acesta.

„Cursa miliardarilor” capătă noi înţelesuri

Fondatorul Amazon Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume, a investit constant în compania sa spaţială, Blue Origin, care plănuieşte să efectueze un zbor pe data de 20 iulie.

Virgin Galactic nu a declarat care va fi preţul biletelor odată ce va iniţia primele zboruri comerciale, însă preţul a ajuns în trecut la 250.000 de dolari pe bilet, potrivit ultimului raport anual al companiei. Elon Musk este unul dintre deţinătorii biletelor pentru următoarele zboruri, spune un purtător de cuvânt al Virgin Galactic.

 
 

Acţiunile Virgin Galactic au crescut în şedinţele premarket de astăzi cu aproximativ 5,5%, ceea ce se traduce printr-o capitalizare bursieră de 11,8 miliarde de dolari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO