Business Internaţional

Cea mai mare conductă de petrol din SUA rămâne închisă până spre sfârşitul săptămânii: Autorităţile americane au identificat grupul din spatele atacului cibernetic

O parte din reţeaua de conducte Colonial Pipeline (Sursa foto: Profimedia)

O parte din reţeaua de conducte Colonial Pipeline (Sursa foto: Profimedia)

Autor: Eduard Ivanovici

11.05.2021, 13:57 396

Principala conductă petrolieră din Statele Unite nu îşi va relua în totalitate operaţiunile pentru alte câteva zile din cauza unui atac cibernetic de tip ransomware, lansat asupra operatorului reţelei de combustibili Colonial Pipeline, scrie Reuters.

Mişcarea reprezintă unul dintre cele mai puternice atacuri de tip ransomware din istoria SUA, având în vedere că grupul Colonial Pipeline transportă aproape jumătate din combustibilul consumat de-a lungul coastei de est a ţării.

În timp ce impactul rămâne să fie cuantificat, închiderea reţelei va reduce nivelul de disponibilitate pe termen scurt al combustibililor, fapt ce va genera o creştere a preţurilor şi va forţa rafinăriile să îşi reducă procesele de producţie întrucât nu vor putea să transporte carburanţii.

Compania a declarat că repornirea liniei va fi efectuată în mai multe faze, cu „un ţel de sustenabilitate care vizează restabilirea serviciilor operaţionale spre sfârşitul săptămânii”.

FBI-ul a atribuit atacul cibernetic grupului DarkSide, despre care se crede că ar fi localizat în Rusia sau Europa de Est. Între timp, preşedintele Joe Biden a declarat că nu există nicio dovadă conform căreia ar fi fost implicat guvernul de la Moscova.

„Ţelul nostru este să facem bani, nu să creăm probleme pentru societate”, reiese dintr-o declaraţie a DarkSide, care nu a menţionat grupul Colonial Pipeline.

Ransomware este un tip de virus dezvoltat pentru a bloca o serie de computere printr-un proces de criptare a datelor. Hackerii cer acum să fie plătiţi pentru a oferi acces proprietarului conductei. Momentan nu este clară suma cerută de hackeri, iar Colonial nu a declarat dacă va îi va plăti sau nu.

Vineri, compania şi-a închis reţeaua de conduce de 8.850 de kilometri, care transportă benzină, motorină şi combustibili de avion, într-un efort prin intermediul căruia speră să îşi protejeze sistemele deja avariate.

Un purtător de cuvânt al secretarului general ONU, Antonio Guterres, a declarat că atacul arată că statele prezente în organizaţie trebuie să combată atacurile cibernetice pentru a „evita un impact devastator asupra lumii în care trăim”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO