Business Internaţional

Charles Prince va pleca de la Citigroup cu 68 de milioane de dolari in plus in cont

13.11.2007, 20:34 14

Mii de salariati ai Citigroup se pot astepta la prime bazate pe activitatea lor din acest an, cand rezultatele bancii nu au fost stralucitoare. Unul, insa, se va bucura de o prima bazata in mare parte pe performantele din 2006, un an mai bun decat anul curent.
Este vorba de Charles Prince, care a renuntat recent, sub presiune, la pozitiile de presedinte si director executiv al bancii, scrie International Herald Tribune.
Prince, care poarta probabil cea mai mare parte din vina pentru problemele foarte grave cu care se confrunta Citigroup, se poate astepta la o prima in valoare de cel putin 12,5 milioane de dolari (8,5 mil. euro) sub forma de cash, comparativ cu prima in valoare de 13,8 milioane de dolari (9,4 mil. euro) de care a beneficiat in 2006.
Iar, in conditiile in care se va retrage in mod oficial luna viitoare, Prince poate fi sigur ca va pleca cu 68 de milioane de dolari (46 mil. euro), incluzand salariul si detineri de actiuni acumulate, va beneficia de o pensie de 1,7 mil. dolari, un birou, un automobil si un sofer pe o perioada de pana la cinci ani, toate acestea pe langa prima.
Suma se adauga celor 53,1 milioane de dolari pe care i-a primit in ultimii patru ani, perioada in care 64 de miliarde de dolari (43,5 mld. euro) din valoarea de piata a companiei pe care a condus-o s-au evaporat.
Prima de 12,5 milioane de dolari pe care o va primi Charles Prince se bazeaza pe o formula care ajusteaza prima pe 2006 la performantele actuale ale actiunilor, in loc sa se bazeze simplu pe performantele inregistrate de Prince in 2007, asa cum se intampla in cazul majoritatii celorlalti angajati ai firmei.
Specialistii din domeniul platilor spun ca aceasta procedura neobisnuita ii garanteaza lui Prince un avantaj.
Platile primite de Prince ridica semne de intrebare in legatura cu filosofia Citigroup in ceea ce priveste compensatiile intr-o perioada in care bancherii de pe Wall Street sunt preocupati de scaderea primelor si actuala criza a pietelor de credit.
In acelasi timp, apar semne de intrebare la adresa board-ului companiei, care ani la rand i-a acordat lui Prince sume generoase care incurajau asumarea de riscuri sporite si care ii acorda acum bani in plus in ciuda pierderilor de miliarde de dolari suferite de companie sub conducerea sa.
Pachetul compensatoriu acordat lui Prince are o valoare mai redusa decat altele de pe Wall Street. Predecesorul sau la conducerea Citigroup, Sanford Weill, a plecat cu 874 de milioane de dolari (595 mil. euro) sub forma de actiuni si optiuni, o pensie de 350.000 de dolari pe an si utilizare pe viata a aparatelor de zbor ale bancii, beneficiu pe care board-ul l-a redus mai apoi la zece ani.
Philip Purcell a primit peste 113 mil. dolari (77 mil. euro) cand a fost obligat sa paraseasca Morgan Stanley in 2005, iar Stanley O'Neal a primit un pachet in valoare de 161,5 milioane de dolari cand a fost demis din cadrul Merrill Lynch luna trecuta.
Mai exista apoi o problema de transparenta. Plata acordata lui Prince este stipulata in paragraful patru al acordului de zece pagini incheiat de Prince cu firma cu privire la conditiile plecarii sale, insa valoarea estimata a acesteia nu este precizata.
"Totul mi se pare foarte ciudat si va arata si mai rau daca se va dovedi ca pierderile sunt si mai mari", a declarat Brian Foley, consultant independent in domeniul compensatiilor.

Cu ce pleaca Charles Prince de la Citi

Se va bucura de o prima bazata in mare parte pe performantele din 2006, un an mai bun decat anul current, spre deosebire de ceilalti angajati ai bancii, ale caror prime se vor baza pe performantele din 2007.
Se poate astepta la o prima in valoare de cel putin 12,5 milioane de dolari sub forma de cash, comparativ cu prima in valoare de 13,8 milioane de dolari de care acesta a beneficiat in 2006.
Platile primite de Prince ridica semne de intrebare in legatura cu filosofia Citigroup in ceea ce priveste compensatiile, cat si la adresa board-ului bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO