Business Internaţional

China cere lumii să nu mai compare Ucraina cu Taiwanul: „China este profund îngrijorată de escaladarea conflictului din Ucraina şi posibilitatea ca acesta să scape de sub control”

China cere lumii să nu mai compare Ucraina cu Taiwanul:...

Autor: Valeriu Dănilă

21.02.2023, 17:36 219

China a cerut lumii să nu mai facă paralele între Ucraina şi Taiwan, parte a eforturilor Beijingului de a se distanţa de Rusia şi de a se prezenta ca o forţă neutră în căutarea păcii, titrează Bloomberg.

„China este profund îngrijorată de escaladarea conflictului din Ucraina şi de posibilitatea ca acesta să scape de sub control”, a declarat marţi ministrul de externe Qin Gang, într-o declaraţie susţinută la Beijing, cu ocazia lansării noii „Iniţiative de securitate globală” a preşedintelui Xi Jinping.

„Îndemnăm anumite ţări să înceteze imediat să alimenteze focul, să nu mai dea vina pe China şi să nu mai folosească zicala «Ucraina astăzi, Taiwan mâine»”, a adăugat acesta.

În ultimele zile, China şi-a intensificat eforturile de a separa Ucraina de Taiwan, respingând în acelaşi timp afirmaţiile SUA conform cărora se gândeşte să furnizeze arme în sprijinul efortului de război rus. Beijingul plănuieşte să dezvăluie o propunere de pace în zilele următoare, o iniţiativă întâlnită cu scepticism în rândul SUA şi a aliaţilor.

Beijingul consideră de mult timp Taiwanul ca pe un teritoriu al său şi încadreză orice sprijin pentru liderii insulei ca fiind o încălcare a suveranităţii chineze.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO