Business Internaţional

China: masuri pentru domolirea cresterii economice

17.06.2004, 00:00 11



Guvernul chinez a afirmat ca preturile sunt sub control iar o inflatie "severa" poate fi evitata, acesta fiind un semnal pentru mentinerea actualelor rate ale dobanzii, relateaza Bloomberg.



In luna mai cresterea preturilor a inceput sa incetineasca ca efect al masurilor de macro-control, a anuntat Biroul National de Statistica din Beijing. O concluzie a biroului este necesitatea "implementarii serioase" a politicilor centrale cu scopul contracararii infalatiei.



Titlurile de valoare din China au crescut pentru a doua zi dupa ce investitorii estimasera ca o inflatie moderata va diminiua presiunea exercitata asupra guvernului pentru majorarea ratelor la dobanzi, pentru prima oara in ultimii noua ani. Temerile cu privire la o crestere iminenta s-au diminuat considerabil dupa ce Zhou Xiaochuan, guvernatorul bancii centrale, a anuntat ca eforturile guvernului de domolire a cresterii economice prin diminuarea investitiilor s-au dovedit eficiente.



"Cred ca preturile bunurilor de consum isi vor continua domolirea si in iulie si august", a afirmat Song Guoqing, economist la Universitatea din Beijing. "Nu este nevoi ca banca centrala sa majoreze ratele dobanzilor."



Preturile bunurilor de consum au crescut cu 4,4% in aprilie comparativ cu aceeasi periaoda a anului trecut, fiind un record al ultimilor sapte ani. Totusi, preturile au scazut in perioada dintre aprilie si mai iar Biroul de Statistica a estimat saptamana trecuta o medie anuala a inflatiei mai mica de 4%.



Premierul Wen Jiabao si-a propus o reducere a cresterii economice din acest an la 7%, dupa ce aceasta a atins in 2003 maximul pe ultimii sapte ani, cu un nivel de 9,1%. Masurile constau in limitarea investitiilor in industrii precum cea a otelului, cimentului sau a imobiliarelor care au provocat aglomerarea rutelor de transport, lipsuri de materie prima si o crestere a preturilor acestora.



Biroul de Statistica a declarat ca mai sunt inca "probleme fundamentale" ce trebuie rezolvate in China, prevenirea inflatiei fiind o sarcina prioritara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO