Business Internaţional

Citigroup va disponibiliza 10% din angajatii diviziei de investment banking

24.06.2008, 20:25 53

Citigroup, banca americana cu cele mai mari pierderi suferite in urma crizei creditelor, va disponibiliza pana la 10% din cei 65.000 de angajati la nivel mondial din divizia de investment banking, scrie Wall Street Journal.
Banca newyorkeza a suferit pierderi in valoare de 15 miliarde de dolari (9,66 miliarde euro) in ultimele doua trimestre si ar putea revizui negativ active in valoare de alte cateva miliarde de dolari in al doilea trimestru.
"Citi a indicat mai devreme in cursul acestui an ca isi va restrange operatiunile ca raspuns la conditiile de piata si ca parte a unui plan de restructurare deja inceput", a declarat Dan Noonan, purtatorul de cuvant al bancii. Citigroup, care are peste 350.000 de angajati in intreaga lume, a disponibilizat cel putin 9.000 de oameni incepand cu 31 martie. In urma pierderilor in valoare de 5,1 miliarde de dolari (3,28 miliarde euro) suferite in primul trimestru, banca a anuntat ca incepand cu luna aprilie va adauga un nou val de disponibilizari dupa cei 4.200 de angajati concediati la sfarsitul anului trecut. Cu toate acestea, reducerile de personal recent anuntate sunt destul de neobisnuite prin numarul mult mai mare de concedieri.
In luna mai, reprezentantii Citigroup au dezvaluit detaliile unui plan de restructurare cu o durata de trei ani care cuprinde vanzarea mai multor divizii printre care cea de credite ipotecare si imobiliare, dar si disponibilizarea unui numar mare de angajati. Banca a anuntat ca va renunta la active cu valoarea cuprinsa intre 400 si 500 de miliarde de dolari (257 si 322 miliarde euro) din totalul de 2.200 de miliarde de dolari (1.417 miliarde euro) in active pe care le detine momentan. De asemenea, banca a anuntat ca obiectivul principal pentru urmatorii ani va fi cresterea profitului cu 9% si reducerea efectelor crizei creditelor, care a adus pierderi enorme institutiei.
In cursul acestei luni, banca a mai anuntat ca va inchide hedge fondul Old Lane Partners, al carui co-fondator este actualul CEO al bancii, Vikram Pandit. Citigroup a decis sa inchida fondul la numai 11 luni de la achizitionarea acestuia contra sumei de peste 800 de milioane de dolari (515 milioane euro).
Multe birouri de trading din New York si alte orase mari vor fi inchise in intregime, dar spre deosebire de celelalte valuri de disponibilizari din cadrul Citigroup, acestea vor cuprinde si zeci de concedieri la nivel managerial. Reducerile de personal reprezinta prima miscare majora a noului sef al diviziei de investment banking si investitii alternative, John Havens, care a preluat conducerea departamentului in luna martie. Havens, un mai vechi sustinator al lui Vikram Pandit, a decis ca unele divizii de investment banking au fost prea afectate de criza creditelor, in timp ce altele opereaza ineficient, generand profituri insuficiente. Obiectivul principal al directorului executiv este reducerea cheltuielilor anuale ale bancii cu 15 miliarde de dolari (9,66 miliarde euro).
Citigroup a reusit pana acum sa straga 30 de miliarde de dolari (19,3 miliarde euro) de la investitori pentru a reface rezervele de capital, cea mai mare parte provenind de la fondurile suverane din Singapore, Kuweit si Abu Dhabi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO