Business Internaţional

Clubul de fotbal Manchester United este tinta unei preluari

05.10.2004, 00:00 24



Manchester United, clubul de fotbal cu cele mai mari incasari din lume, a anuntat luni primirea unei oferte de preluare, insa nu a dat publicitatii numele eventualului cumparator, informeaza Bloomberg.



Acest anunt a fost facut ca urmare a publicarii in presa britanica, la sfarsitul saptamanii trecute, a numeroase articole referitoare la intentia magnatului american Malcolm Glazer de a prelua in totalitate clubul Manchester United.



"Consiliul de administratie al gruparii Manchester United este la curent cu ceea ce s-a publicat recent in presa si confirma ca a primit o oferta preliminara de cumparare a clubului", se arata intr-un comunicat dat publicitatii de clubul englez, in care se mentioneaza ca, inainte de a se lua o decizie, trebuie clarificate anumite aspecte ale ofertei primite.



Potrivit publicatiei Sunday Mail, oferta lui Malcolm Glazer se ridica la 670 milioane de lire sterline, pentru achizitionarea integrala a pachetului de actiuni Manchester United.



Dupa un deceniu de declin continuu al actiunilor, cluburile de fotbal britanice tind sa revina in posesia proprietarilor privati. In iulie anul trecut, miliardarul rus Roman Abramovich a cumparat echipa londoneza Chelsea pentru suma de 59,3 milioane de lire. Leeds s-a reorientat, de asemenea, spre proprietatea privata dupa ce aproape a intrat in faliment anul acesta.



Atat proprietarii iralndezi de cai de curse, John Magnier si J.P. McManus cat si proprietarul echipei de fotbal american Tampa Bay Buccaneers, Malcom Glazer, au inceput inca de anul trecut sa isi consolideze participatiile in clubul britanic. Actiunile s-au dublat in ultimile 18 luni. Magnier si McManus detin o parte combinata de 29% in timp ce Glazer are in jur de 19%.



Glazer, miliardarul in varsta de 76 de ani, a solicitat serviciile de consultanta ale companiei JPMorgan Chase & Co. pentru pregatirea ofertei de preluare a Manchester, care se afla intr-o faza avansata, potrivit Sunday Mail.



Manchester United, cu un numar record de 11 trofee FA Cup (Football Association Challenge Cup), a anuntat luna trecuta primul declin anual al profiturilor din ultimii cinci ani. Esecul din prima liga britanica de fotbal si cel din Cupa Campionilor au contribuit semnificativ la franarea incasarilor.



Totusi, din 1998 incoace, vanzarile s-au dublat. Compania a raportat pierdere, ultima data in '90, in conditiile in care peste jumatate din cele 20 de echipe ale primei divizii engleze nu sunt profitabile.



Glazer urmareste sa se imprumute pentru finantarea achizitiei, conform Sunday Mail. Activele United cu care Glazer ar garanta imprumutul includ stadionul Old Trafford, in prezent cel mai mare din Anglia, cu o capacitate de 67.000 de locuri si cu planuri de investitii pentru inca alte 7.500 de locuri, parte a unui proiect de investitii de 45 de milioane de lire.



Actiunile clubului au fost deschise spre tranzactionare pentru prima data in 1991. Pe 9 martie 2000, atunci cand au atins 430,99 de pence, United a devenit primul club cu o valoare mai mare de 1 miliard de lire. In prezent valoarea sa de piata se ridica la 670 milioane de lire.



O oferta in valoare de 560 de milioane de lire, a magnatului american Rupert Murdoch, a fost blocata in aprilie 1999 dupa un control de sase luni facut de autoritatile britanice antitrust. In octombrie anul trecut, McManus si Magnier au cumparat partea de 9,9% detinuta de Murdoch.



Atat fanii cat si unii actionari minoritari ai clubului se opun ultimei incercari de preluare a clubului cu o istorie de 128 de ani.



Manchester United este cea mai de succes echipa din fotbalul britanic al ultimului deceniu, castigand in '99 Cupa Campionilor.



Profitul brut a scazut de la 39,35 milioane de lire la 26,8 milioane de lire dupa eliminarea inca din sferturile Champions League din acest an. Cifra de afaceri a clubului a scazut de la 174,9 milioane de lire anul trecut la 171,5 milioane de lire in acest an. In prima divizie engleza echipa se afla pe locul patru, cu noua puncte in urma campioanei Arsenal.
dan.zavoianu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO