Business Internaţional

Colapsul Credit Suisse aruncă o umbră asupra credibilităţii sistemului bancar elveţian. „Statutul Elveţiei ca centru financiar este compromis”

Colapsul Credit Suisse aruncă o umbră asupra...

Autor: Valeriu Dănilă

21.03.2023, 16:33 296

Eşecul gigantului bancar Credit Suisse a provocat unde de şoc pe pieţele financiare şi pare să fi dat o lovitură reputaţiei Elveţiei, un executiv sugerând că investitorii vor privi acum ţara drept „o republică financiară bananieră”, titrează CNBC.

UBS, cea mai mare bancă din Elveţia, a convenit duminică să-şi cumpere rivalul Credit Suisse pentru 3 miliarde de franci elveţieni, echivalentul a 3,2 miliarde de dolari, ca parte a unui acord susţinut de guvern.

Autorităţile elveţiene au ajutat la negocierea acordului, care a venit pe fondul temerilor de contagiune asupra sistemului bancar global, după ce două bănci din SUA s-au prăbuşit în ultimele săptămâni.

„Statutul Elveţiei ca centru financiar este compromis”, a declarat Octavio Marenzi, CEO al Opimas. „Ţara va fi acum privită drept o republică financiară bananieră”.

„Eşecul Credit Suisse va avea ramificaţii serioase pentru alte instituţii financiare elveţiene. Reputaţia la nivel internaţional, managementul financiar prudent, şi supravegherea solidă au fost distruse.”, a spus acesta.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO