Business Internaţional

Comisia Europeana catre noii membri: Nu va grabiti cu adoptarea euro

08.11.2005, 19:54 17

Rata inflatiei in cadrul Uniunii Europene este in crestere, motiv pentru care membrii mai noi vor fi nevoiti sa adopte euro mai tarziu decat planificasera initial. Aceasta este avertizarea emisa recent de Comisia Europeana, relateaza The Financial Times.

Lituania, Estonia si Slovenia intentioneaza sa se numere printre primii membri noi ai Uniunii Europene care sa treaca la euro; acestea fac parte din grupul de 10 tari luate in considerare pentru aderare la moneda unica europeana si au stabilit acest moment peste un an.

Statele care au devenit membre ale UE in mai 2004 sunt obligate prin lege sa adopte moneda unica europeana.

Dar majoritatea acestor state se confrunta deja cu rate ale inflatiei in crestere, ceea ce constituie o incalcare a celor 12 reguli de trecere la euro; astfel, data de adoptare a euro va fi amanata.

Joaquin Almunia, comisar pe politica monetara, a declarat: "Uniunea Europeana este constienta de problemele pe care Lituania, Estonia si Slovenia le au in indeplinirea criteriilor economice, mai ales in ceea ce priveste inflatia."

Almunia a adaugat ca CE va fi foarte stricta in impunerea respectarii criteriilor, care pe langa inflatie, mai fac referire la datoria publica, deficitul public, stabilitatea cursului valutar si a ratelor dobanzii.

Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana vor publica in 2006 rapoarte in care vor prezenta progresele facute de cele trei state in indeplinirea criteriilor; pe baza acestor rapoarte, liderii Uniunii Europene vor decide daca Lituania, Estonia si Slovenia pot adera la euro.

La sfarsitul lui septembrie, nivelul mediu al inflatiei inregistrat in Slovenia si Lituania a fost de 2,7%. Indicele preturilor bunurilor de consum calculat pentru septembrie in Estonia a crescut cu 4,9% fata de nivelul atins in aceeasi perioada a anului trecut si, de asemenea, cu mult peste tinta de 2,5%.

Andress Sutt, consilier al guvernatorului bancii centrale din Estonia, a declarat ca rata medie a inflatiei din acest an va fi de aproximativ 4%, dar ca aceasta tara intentioneaza in continuare sa adopte moneda unica europeana la data de 1 ianuarie 2007. Sutt a afirmat in cadrul unui interviu acordat saptamana trecuta ca in Estonia nimeni nu pune data de 1 ianuarie 2007 sub semnul intrebarii.

Cipru, Malta si Letonia si-au planificat trecerea la euro pentru 2008, iar Slovacia pentru 2009.

Republica Ceha si Ungaria au amanat data adoptarii monedei unice europeane pana in 2010, dar cea de-a doua tara ar putea sa rateze si aceasta data din cauza unor cheltuieli bugetare mult prea mari. Polonia, cea mai mare tara dintre cele care au fost deja acceptate in UE, nu a stabilit inca o data pentru trecerea la euro.

Aceste amanari care s-au prefigurat in ultimul timp vin intr-un moment in care sprijinul public acordat trecerii la moneda unica europeana este in scadere in statele estice care au aderat de curand la UE. Aceasta este concluzia la care a ajuns Comisia Europeana in urma unui studiu recent. claudia.matei@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24