Business Internaţional

Compania de servicii financiare Square, condusă de şeful Twitter Jack Dorsey, investeşte 5 milioane de dolari în construirea unei mine de Bitcoin care funcţionează pe bază de energie solară

Jack Dorsey, CEO-ul Twitter şi Square (Sursa foto: Profimedia)

Jack Dorsey, CEO-ul Twitter şi Square (Sursa foto: Profimedia)

Autor: Eduard Ivanovici

07.06.2021, 16:32 192

Square, o companie americană de servicii şi financiare şi plăţi digitale, cofondată în 2009 de antreprenorul Jack Dorsey, investeşte 5 milioane de dolari în construirea unei mine de Bitcoin care funcţionează cu ajutorul energiei solare, notează Business Insider.

Proiectul va fi lansat în parteneriat cu grupul Blockstream, specializat în tehnologia din spatele Bitcoin, într-un moment în care numărul de dezbateri cu privire la impactul de mediu al celei mai valoroase criptomonede din lume continuă să crească.

În timp ce Square susţine proiectul din punct de vedere financiar, Blockstream oferă infrastructura şi expertiza necesare unităţii de minare a Bitcoin-ului. Mina va fi dezvoltată în interiorul uneia dintre locaţiile deţinute de Blockstream în SUA, urmând să fie proiectată în ideea de a demonstra că procesele de minare de Bitcoin pot deveni sustenabile.

„Vrem să arătăm că o mină de Bitcoin bazată pe energie regenerabilă nu reprezintă doar o posibilitate, ci o dovadă conform căreia Bitcoin-ul îndreaptă planeta către un viitor sustenabil”, reiese dintr-o declaraţie a Blockstream.

Jack Dorsey, creatorul Twitter şi CEO-ul Square, susţine că moneda încurajează eforturile globale privind sustenabilitatea şi energia regenerabilă. Miliardarul a mai declarat că proiectul face parte din iniţiativa Bitcoin Clean Energy, creată de compania de plăţi digitale.

Proiectul va fi unul de tip open-source, ceea ce înseamnă că procesele şi codurile care stau la baza lui vor putea fi accesate de public, urmând să fie împărţite şi datele economice. Partenerii speră că „aspectul transparent şi deschis” al eforturilor va furniza un model pentru alte businessuri.

Impactul exercitat de minarea de Bitcoin asupra mediului este un subiect dezbătut intens în piaţa crypto, având în vedere că moneda foloseşte anual mai multă energie decât Argentina, ţară cu 45 de milioane de locuitori, conform unui studiu al Universităţii Cambridge.

Preocupările legate de mediu ar fi unul dintre motivele pentru care autorităţile din China au lansat o serie de represalii asupra pieţei crypto. În mare parte, Bitcoin-ului este minat în China, fapt ce stimulează cererea de energie din ţară şi îngreunează atingerea obiectivului de zero emisii până în 2060.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO