Business Internaţional

Coors si Molson: fuziune americano-canadiana de pe pozitii egale

21.07.2004, 00:00 25

Producatorul american de bere Adolph Coors si cel canadian Molson poarta discutii despre o eventuala fuziune de pe pozitii de egalitate, conform Financial Times.
De mai multe saptamani, cele doua parti au negociat o intelegere cu un pret asociat care sa nu depaseasca valorile de piata ale celor doua companii, Coors respectiv Molson, acestea valorand in jurul a 3 miliarde de dolari fiecare.
Negocierile se afla intr-un stadiu avansat, conform unui anunt de la inceputul saptamanii prin care s-a descris potentiala echipa de conducere a noului grup.
Eric Molson, presedintele firmei Molson ar deveni presedinte, iar Leo Kiely, directorul executiv al Coors ar deveni director executiv al companiei rezultate din fuziune.
O astfel de structura ar putea domoli temerile cu privire la posibilitatea preluarii de catre un cumparator extern. Din partea Molson, o preluare de catre Coors ar insemna predarea a peste 45% din piata berii din Canada catre o companie americana si sfarsitul celor peste 200 de ani de independenta financiara. De partea Coors, pierderea controlului in favoarea Molson nu este deloc dorita de Pete Coors. Mostenitorul afacerii de familie este in prezent ocupat cu atragerea suportului republican pentru candidatura la senat din partea statului Colorado, unde compania sa isi are sediul.
Molson a declarat ca intelegerea nu este iminenta dar un anunt in acest sens poate fi lansat in viitorul apropiat. Se pare ca nu vor exista alti ofertanti, circuland zvonuri cum ca SABMiller sau Interbrew nu vor interveni cu contraoferte pentru Coors sau Coors/Molson.
O preluare de catre Anheuser-Busch, liderul pietei berii din SUA, ar avea mari sanse sa fie interzisa de legile anti-trust, au afirmat analistii.
Actiunile Coors au crescut cu 3,48%, atingand luni pretul de inchidere de 75,56 de dolari, investitorii fiind motivati de ritmul negocierilor. Actiunile Molson clasa A au urcat cu 2,61%, ajungand la un nivel echivalent cu 25.58 dolari.
Ambele companii au concurat cu gigantii din industria de profil. Tom Pirko, presedinte al Bevmark, o firma de consultanta in domeniu, a afirmat despre Coors: "Au atins punctul critic in care trebuie sa se ia masuri. Numai o tranzactie le va permite sa se dezvolte." Totusi, acesta si-a exprimat indoiala ca alegerea partenerului de afaceri a fost cea mai buna optiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO