Business Internaţional

Cristalul de Boemia, fragil la exporturile catre SUA

08.11.2004, 00:00 85

Producatorii de sticla si cristal din Cehia au rasuflat usurati dupa ce Statele Unite au renuntat la impunerea unei taxe la importurile acestor produse, cele mai bine primite la export ale tarii, scrie The Prague Post.


Decizia SUA este temporara, data fiind continuarea negocierilor cu Uniunea Europeana. Totusi, guvernul din Cehia isi pastreaza optimismul ca lobby-ul sau a avut efect, determinand Washingtonul sa renunte definitiv la majorarea taxelor cu aproape 100% la anumite tipuri de sticla.


Piata americana este o piata cheie pentru producatorii locali, care au o traditie de sute de ani in fabricarea sticlei. Celebrul cristal de Boemia este un simbol al aptitudinilor tehnice si artistice ale mestesugarilor cehi.


SUA au propus cresterea taxelor vamale din noiembrie asupra unei game de produse de provenienta UE, incluzand articole de cristal si vesela, ca raspuns la majorarea taxelor vamale in noile state membre ale UE. Dupa ce s-a ajuns la intelegerea de a continua negocierile pe marginea acestui subiect, Lisa Helling, purtator de cuvant al ambasadei SUA la Praga, a declarat la inceputul lunii octombrie: "Nu vom renunta la intentia de a solicita concesii echivalente", ceea ce inseamna ca, pentru moment, Statele Unite nu va majora taxele vamale la sticla.


"Ne bucuram ca eforturile noastre au dat roade. Industria sticlei este un sector foarte important al economiei noastre, care fi fost serios pus in pericol de o posibila introducere a unor noi taxe vamale", spune Radek Spicar, vice-ministru adjunct, responsabil pe probleme economice.


El a clarificat fapul ca negociatorii guvernamentali, incluzandu-l si pe Martin Jahn, ministru economiei, considera suspendarea introducerii noilor taxe drept consecinta a bunelor relatii bilaterale americano-cehesti, si mai putin a eforturilor UE in acest sens. "Daca taxele nu vor fi introduse, va fi mai mult un rezultat al dialogului dintre Cehia si SUA pe aceasta tema", a afirmat Spicar.


Printre cei care au dezbatut impotriva amplificarii taxelor s-a aflat si presedintele Vaclav Klaus, care a numit propunerea: "nerezonabila si nefericita".


"Productia de sticla si bijuterii are o traditie in Cehia de sute de ani si vreau ca aceasta traditie sa depaseasca perioada actuala a globalizarii si inaspririi competitiei", a adagat Klaus.


Producatorii de articole din sticla s-au mai linistit. Peter Tomisek, purtator de cuvant la Bohemia Crystalex Trading, care exporta produse ale celor patru mari producatori inclusiv Sklo Bohemia din orasul Svetla nad Sazavou, din estul Boemiei, a precizat ca limitarea accesului pe piata americana ar provoca disparitia multor fabricanti mici de sticla.


Referindu-se la propria firma, care a exportat in America produse in valoare de peste 955 mil. coroane cehesti (36,7 mil. dolari), Tomisek a adaugat: "Nu ne va fi pusa in pericol continuarea afacerilor, dar ar fi ceva extrem de neplacut pentru noi, intr-o perioada in care profiturile noastre s-au apreciat".


"Am simtit impactul atacurilor teroriste de la 11 septembrie din Statele Unite. O buna perioada de la acel nefericit eveniment am mers pe pierdere", spune Tomisek. "Vindem cam 10% din productie in Praga, astfel ca lipsa turistilor a avut o influenta negativa asupra profiturilor noastre", a incheiat el.


Lenka Zdrobinska, manager general la J. Blazek Sklo, cu sediul in Podebrady, Boemia centrala, afirma ca piata americana aduce aproape o cincime din veniturile anuale ale companiei, de 100 mil. coroane cehesti anul trecut. J. Blazek Sklo produce sticla decorata manual si cristal.


"Este foarte bine ca aceste taxe nu vor fi introduse. Daca se schimba taxele, aceasta va fi avea un impact puternic", crede Zdobinska, subliniind ca, daca firma sa nu va mai reusi sa fie competitiva pe piata SUA, ar putea sa fie nevoita sa renunte la un numar important de angajati.


"Industria in ansamblu stagneaza - am fost afectati de evolutia nefavorabila a cursului dolar-euro. La preturile curente, suntem foarte aproape de costurile de productie si, prin introducerea unor taxe noi, am avea probleme serioase", a explicat Zdobinska.


Zdobinska spune ca fabricantii de sticla din Cehia sufera inca pentru ca au fost scosi de pe piete de produse mai ieftine cum ar fi, spre exemplu, cele din Turcia.


Ministrul adjunct al industriei si comertului Martin Tlapa a declarat ca, daca Statele Unite vor impune taxe mai mari pentru bunuri cum ar fi cele alimentare din Polonia si Ungaria si asupra produselor de sticlarie din tara sa, aceasta mutare ar avea "un impact negativ asupra relatiilor politice si comerciale".


Pavel Sobisek, director economic la HVB Cehia, sustine ca o eventuala crestere a taxelor ar avea un impact sever asupra firmelor, dar nu atat de grav incat sa afecteze industria din Cehia in ansamblu.


Sticla si articolele din sticla aveau o pondere de 4% in totalul exporturilor Cehiei catre America in 2003 si insumau 47 mil. dolari, potrivit celor spuse de Vaclav Maly, directorul departamentului America de Nord si Sud din cadrul ministerului industriei si comertului.


Majorarea taxelor de la nivelul actual de 6-14% in SUA la cateva tipuri de sticla inclusiv cristal, pana la 90-97,5% ar costa Cehia aproape 10 mil. dolari, spune Maly.


Ambasada americana din Praga a estimat efectele potentialelor cresteri ale taxelor vamale in jurul valorii de 6 mil. dolari in minus pentru exporturile cehesti.


"Prin aceasta masura nu sunt vizate doar noile state membre ale UE, ci toti membrii blocului european", suna declaratia oficiala a ambasadei inainte de a se anunta suspendarea acestei decizii.


Conform reglementarilor Organizatiei Mondiale a Comertului, Statele Unite sunt indreptatite sa solicite compensatii din partea UE dupa ce nivelul taxelor la importuri in zona euro a fost extins si in noile state membre - inclusiv Cehia - care s-au alaturat Uniunii in luna mai, majorand taxele la anumite bunuri.


Arancha Gonzales, purtatorul de cuvant al comisarului european pe probleme comerciale Pascal Lamy, a declarat ca deocamdata SUA nu au luat o hotarare definitiva asupra listei de produse care ar putea fi incluse in decizia de amplificare a taxelor vamale, pana cand UE si SUA nu vor cadea la un acord asupra compensatiilor acordate.


"Deci, viitorul producatorilor de sticla nu este inca sigur", a adaugat Gonzales.


"Ne asteptam sa ajungem la un acord in negocierile pentru compensatii", a mai spus ea. Aceste tratative erau programate sa se incheie la 1 noiembrie, dar termenul a fost extins cu inca sase luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO