Business Internaţional

Criza "sugrumă" clasa de mijloc şi tinerii din UE

Criza "sugrumă" clasa de mijloc şi tinerii din UE

Autor: Paul Comşa

28.12.2011, 00:00 708

Peste 110 milioane de oameni, aproape un sfert din populaţia UE, sunt expuşi la riscul de "sărăcie şi excludere socială" din cauza crizei şi şomajului care macină nivelul de trai al europenilor, conform unui raport al Comisiei Europene. Concomitent cu erodarea puternică a nivelului de trai, criza sufocă şi clasa de mijloc, unul din principalele "motoare" ale dezvoltării economice, scrie Les Echos.

Cele mai vulnerabile sectoare sunt industria manufacturieră, construcţiile şi sectorul public, unde numărul "angajaţilor săraci" a crescut într-un ritm accelerat, numărul posturilor remunerate cu salarii medii a scăzut dramatic, iar decalajul dintre venituri s-a adâncit.

"După 2008, noile locuri de muncă disponibile sunt concentrate la extreme, mai ales în sectorul serviciilor, şi cu o predominanţă aparentă pentru locurile de muncă cele mai slab plătite", potrivit raportului Comisiei Europene.

Comisia estimează numărul celor expuşi la riscul de "sărăcie şi excludere socială" la aproximativ 114 milioane de europeni, dintre care doar patru persoane din zece sunt inactive. Îngrijorătoare este şi situaţia tinerilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă. Şomajul în rândul tinerilor depăşeşte 25% din totalul populaţiei active cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani în 10 din cele 27 de state ale UE, iar în Spania este de aproximativ 50%.

"Tinerii care văd că nu au niciun viitor se simt defavorizaţi. Ei consideră că suportă tot greul unei crize pentru care nu sunt răspunzători, în timp ce oamenii care obţin venituri mari par a fi cruţaţi", conform unui raport OCDE.

Criza a desfiinţat 6 milioane de locuri de muncă în UE până la mijlocul acestui an în timp ce doar 1,5 milioane de noi posturi au fost create în aceeaşi perioadă. Nici viitorul nu sună bine pentru mulţi europeni. În Grecia şi Ungaria angajatorii se aşteaptă la o domolire a activităţii de angajare în primele trei luni ale anului viitor, în timp ce Franţa şi Marea Britanie anunţă previziuni negative în ceea ce priveşte angajările în următoarea perioadă.

Pe de altă parte, România nu a fost încă atinsă de valul disponibilizărilor din Vest. "Ritmul angajărilor din România se aşteaptă să se menţină pozitiv în primul trimestru al anului viitor", conform Elizei Nechifor, Marketing&Communication Coor­di­nator în cadrul firmei cu activităţi în domeniul resurselor umane ManpowerGroup România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO