Business Internaţional

Dezastru în America: Numărul celor care au aplicat pentru şomaj a crescut cu 3 milioane în ultima săptămâna, depăşind 33,5 de milioane de persoane în doar şapte săptămâni

sursa foto: Profimedia

Autor: Alex Ciutacu

07.05.2020, 17:44 459

Peste 3 milioane de americani au depus cererea de beneficii de şomaj pentru prima dată, doar în ultima săptămână, ceea ce duce numărul total al cererilor de şomaj la 33,5 milioane de persoane în doar şapte săptămâni, potrivit FT.

Numărul cererilor de intrare în şomaj a fost de 3,2 milioane în săptămâna care s-a încheiat în data de 2 mai, faţă de 3,85 milioane cereri în săptămâna anterioară, conform datelor publicate de Departamentul pentru Muncă. Estimările economiştilor se situau la 3 milioane de cereri noi.

Peste 23 de milioane de persoane primeau deja ajutor de şomaj în săptămâna care s-a încheiat pe 25 aprilie.

Datele vin înaintea raportului care urmează a fi publicat vineri şi despre care analiştii estimează că va arăta cum economia SUA a pierdut 21 de milioane de locuri de muncă, iar şomajul a crescut la 16% în luna aprilie.

Un document publicat joi de sucursala Rezervei Federale din San Francisco arată că pentru a reveni la şomajul redus de la începutul anului, SUA „are nevoie de un ritm al angajărilor mai ridicat decât în orice altă revenire din istorie, ceea ce pare puţin probabil ţinând cont de severitatea perturbărilor din piaţa muncii, din relaţiile cu clienţii şi din pieţele financiare”.

Statul California a procesat cel mai mare număr de cereri de intrare în şomaj, şi-anume 318.000, în scădere faţă de un număr de 325.000 procesat în săptămâna anterioară.

Pandemia a pus capăt celui mai lung ciclu de creştere economică din istoria SUA, întrucât PIB-ul se contractă la cel mai ridicat nivel din 2008 pentru primele trei luni ale anului, pe fondul msurilor de carantină şi a măsurilor de distanţare socială care au început să se resimtă din a doua jumătate a lunii martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO