Business Internaţional

Dr. Doom: Moneda mai slaba, singura "salvare" a zonei euro

Dr. Doom: Moneda mai slaba, singura "salvare" a zonei euro
06.06.2010, 14:02 25

O scadere a puterii monedei europene pana la nivelul dolaruluiamerican in urmatorul an ar putea salva uniunea monetara, ajutandastfel tari ca Grecia, Italia sau Spania sa reedevina competitive,a declarat Nouriel Roubini, economistul care a previzionat crizafinanciara globala cu un an inainte ca aceasta sa aiba loc.

"O cadere controlata a valorii monedei europene este singuracale prin care se poate preveni o rupere a uniunii monetare", aspus Roubini, citat de Bloomberg. In urmatoarele 12 luni, monedaeuropeana "se va indrepta catre o paritate cu dolarul american,daca nu chiar va fi mai slaba decat acesta", a declarat Roubini,duminica, in cadrul unei conferinte sustinute in Italia.

Totusi, exista mai multi factori care influenteaza crestereaeconomica, precum reducerea cheltuielilor bugetare sau cadereabursei, declinul monedei euro nefiind indeajuns pentru a preveni onoua recesiune, a completat economistul.

"Daca vreti ca Grecia, Spania, Portugalia, Italia si Irlanda saramana in uniunea monetara si nu sa abandoneze aceasta zona,singura cale este incurajarea competitivitatii printr-o moneda euromai slaba", a spus Roubini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO