Business Internaţional

După Citi, SUA se pregătesc să iasă şi din acţionariatul AIG

Autor: Traian Terzianm

09.12.2010, 23:39 24

Statele Unite intenţionează să vândă în primul trimestru alanului viitor aproximativ 20% din acţiunile pe care le deţine laAmerican International Group (AIG). Decizia a fost luată încondiţiile în care, după ce a vândut toate acţiunile deţinute laCitigroup, guvernul vrea să înceapă procesul de ieşire şi dinacţionariatul asigurătorului, scrie The New York Times.

Vânzarea ar putea aduce statului, care deţine 79,9% dincompanie, 15 miliarde de dolari.

Directorul executiv al AIG, Robert Benmosche, a declarat căsperă ca în prima parte a anului 2011, Trezoreria să înceapă săvândă participaţiile sale din cadrul companiei, precizând faptul căacest obiectiv este dependent de starea de sănătate a pieţelorbursiere.

"Sperăm să putem intra pe piaţă cu o ofertă publică înprimăvară, dar mai avem mult de lucru pentru a face posibil acestlucru", a spus Herr Mark, purtătorul de cuvânt al companiei. Înacelaşi timp, AIG se pregăteşte să returneze 21 de miliarde dedolari băncii centrale a SUA (Fed), ultima tranşă dintr-un împrumutprimit de la biroul din New York al instituţiei.

"Anunţul de astăzi este un eveniment important în eforturileguvernului de a renunţa la investiţiile din cadrul companiilorprivate într-un timp cât mai scurt, dar fără a pierde din baniicontribuabililor", a declarat Tim Massad, asistent al secretaruluiTrezoreriei.

După ritmul accelerat de anul acesta, prin care aproape şi-audublat valoarea, acţiunile AIG au scăzut după anunţ cu 3,7%, la42,32 de dolari. Preţul de tranzacţionare este cu mult pestenivelul de aproximativ 30 de dolari necesar contribuabililor pentrua obţine profit de pe urma planului de salvare a AIG.

La începutul acestei săptămâni, Trezoreria a vândut acţiunilerămase în Citigroup, participaţia deţinută în cadrul bănciiaducându-i un profit brut de 12 mld. dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels


AFACERI DE LA ZERO