Business Internaţional

Economia chineză ar putea încetini la 4-5% până în 2020

Foto: AFP

Foto: AFP

Autor: Laura Andreea Dascălu

17.07.2013, 19:50 234

Un număr mare de analişti de top consideră că economia Chinei va continua să crească, însă într-un ritm din ce în ce mai redus, posibil de până la 4-5% la sfârşitul deceniului, scrie CNBC.

Michala Marcussen, econo­mist al băncii franceze Société Générale, afirmă că „pieţele se ajustează la perspectivele de creştere economică redusă ale Chinei. Ajustarea este cel mai probabil structurală, în condiţiile în care creşterea economiei chi­neze se va reduce până la 6% în cinci ani şi 4-5% până la sfârşitul acestui deceniu“. SocGen îşi menţine previ­ziunile pentru creş­terea econo­mică a Chinei de 7% în 2014, cu „puţine speranţe că vor exista surprize plăcute, mai ales că autorităţile de regle­mentare chi­neze îşi menţin ferm poziţia pri­vind limitarea credi­tării“,  a adău­gat Marcussen.

Zhiwei Zhang şi Wendy Chen, economişti ai Nomura, esti­­mează o creştere economică de 6,9% în 2014, considerând că se va atinge un nivel minim de 6,5% în cel de-al doilea tri­mestru. Aceştia au enumerat trei mo­­­tive ale frânării. În primul rând, guvernul a accentuat că este interesat mai mult de ca­litatea şi sustena­bili­tatea creşte­rii economice decât de aspectul cantitativ şi va re­duce probabil ţinta anuală pentru 2014 la 7%. În al doilea rând, China urmă­reşte în această perioadă re­du­ce­rea gradului de în­da­torare, apoi reducerea po­pu­laţiei ocu­pate şi lipsa re­for­melor struc­tu­rale ar pu­tea re­pre­zenta obsta­co­le în calea creşterii.

Haibin Zhu, economistul-şef al J.P.Morgan, a revizuit în scădere prognozele pentru creşterea PIB-ului anul acesta şi 2014 la 7,4% respectiv 7,2%, faţă de nivelurile anterioare de 7,6% şi 7,7%. Zhu consideră că ineficienţa canalului de credit, efectul aprecierii yen-ului asupra exporturilor, reducerea creşterii creditării şi măsurile limitate de susţinere a regle­mentărilor vor limita probabil avântul economic anul viitor.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 18.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO