Business Internaţional

Economia Germaniei creste in ritm alert

15.08.2006, 18:38 12

Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, se dezvolta intr-un ritm alert, inregistrand in trimestrul doi cea mai mare crestere din ultimii cinci ani, relateaza Bloomberg.
Motoarele acestei expansiuni au fost investitiile pentru dezvoltarea companiilor si dezvoltarea sectorului constructiilor. Surse din cadrul Biroului Federal de Statistica din Wiesbaden au declarat ca valoarea produsului intern brut (PIB) a crescut cu 0,9% fata de primul trimestru, cand a inregistrat o crestere de 0,7% fata de trimestrul precedent. Aceasta reprezinta cea mai mare crestere economica inregistrat dupa primul trimestru al anului 2001.
Germania este cea de-a cincea tara ce utilizeaza moneda unica europeana care a anuntat o crestere a PIB-ului in trimestrul doi, lucru care sugereaza ca economiile tuturor celor 12 natiuni care au adoptat moneda euro vor inregistra cresteri semnificative, mai mari decat cele prognozate de Banca Centrala Europeana (BCE) pentru acest an.
BCE, cu sediul in Frankfurt, a majorat rata dobanzilor la inceputul lunii august pana la 3%, aceasta fiind o incercare de a tine sub control rata inflatiei odata cu accelerarea cresterii economice. "Datele economice n-ar putea fi mai bune de atat pentru tarile aflate in zona euro", a comentat Holger Schmieding, director in cadrul Bank of America din Londra.
Economiile celor 12 tari din zona euro au crescut cu 0,9% in trimestrul doi, se arata intr-un sondaj Bloomberg realizat cu o saptamana in urma.
Biroul german de statistica a anuntat ca principalele motoare ale expansiunii economice au fost investitiile din domeniul constructiilor si ale echipamentelor performante, dupa ce exporturile au inregistrat o slaba scadere.
Germania va beneficia anul acesta de cea mai mare expansiune economica din 2000, dat fiind faptul ca tot mai multe companii au facut investitii considerabile pentru a indeplini cerintele externe pentru calitatea serviciilor oferite.
Campionatul Mondial de Fotbal din luna iunie si viitoarea majorare a taxelor incepand cu 2007 au dus la o explozie a puterii de cumparare a populatiei, in timp ce constructiile au fost reluate dupa o activitate scazuta in primul trimestru.
Ieri, moneda euro era cotata la 1,2749 $, dupa ce la inceputul sedintei bancare valora 1,2724 dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO