Business Internaţional

Economia SUA este „pe punctul de a se împiedica“

Economia SUA este „pe punctul de a se împiedica“

Foto AFP

Autor: Paul Comşa

06.10.2011, 00:02 467

Şeful băncii centrale americane (Fed) Ben Bernanke a avertizat că economia SUA este "pe punctul de a se împiedica" şi că un default dezordonat al Greciei ar putea avea un impact serios asupra pieţei americane.

Bernanke a îndemnat autorităţile să nu scadă cheltuielile bugetare pe termen scurt pentru a încuraja creşterea economică, chiar dacă ele contravin eforturilor de a reduce deficitul pe termen lung. Oficialul, evocând rata anemică de angajare, încrederea scăzută a pieţei şi riscurile financiare cre­ate de criza datoriilor suverane din Europa, a anunţat că ban­ca centrală este pregătită să ia noi măsuri de stimulare eco­nomică, dacă va fi necesar, scrie agenţia Thomson Reuters.

Bernanke a adăugat că SUA sunt o "victimă nevinovată" a evenimentelor din Europa, dar că băncile americane nu sunt expuse la problemele statelor grav afectate de criza datoriilor suverane. Totuşi, el a avertizat că turbulenţele din economiile europene au deja un impact negativ asupra pieţelor de capital americane, iar conflictele politice de la Washington reprezintă o ameninţare la adresa economiei americane deoarece amplifică incertitudinea de pe pieţe.

Preşedintele Fed a pus încetinirea creşterii economice ame­ricane în parte pe seama cutremurului din Japonia şi a cri­zei datoriilor suverane din Europa, dar şi pe seama pro­ble­me­lor interne, în special şomajul ridicat, de aproximativ 9%.

"Statele de plată private au crescut în medie cu doar 100.000 de locuri de muncă pe lună pe timpul verii, un ritm înju­mătăţit faţă de cel de la începutul anului, iar statul şi auto­rităţile locale au continuat să dea afară oameni", a explicat Bernanke.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO