Business Internaţional

Economia zonei euro, creştere peste aşteptări în T2: PIB-ul celor 19 ţări care folosesc moneda unică a crescut cu 2% faţă de primul trimestru, însă inflaţia a depăşit target-ul propus de Banca Centrală Europeană

Franţa, a doua economie a zonei euro, a raportat o creştere trimestrială de 2% în T2

Franţa, a doua economie a zonei euro, a raportat o creştere trimestrială de 2% în T2

Autor: Eduard Ivanovici

30.07.2021, 16:12 206

Economia zonei euro a crescut peste aşteptări în al doilea trimestru, continuând să treacă peste recesiunea provocată de pandemie, în timp ce eliminarea măsurilor anti-Covid a trimis inflaţia peste parametrii propuşi de Banca Centrală Europeană pentru luna iulie, transmite Reuters.

Oficiul european de statistică Eurostat a anunţat vineri că produsul intern brut (PIB) al ţărilor care folosesc moneda unică a crescut cu 2% în aprilie-iunie prin comparaţie cu trimestrul precedent.

Faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut, când măsurile de carantină au adus economiile continentului la niveluri nemaiîntâlnite de la ultima criza financiară, PIB-ul s-a majorat cu 13,7%.

Dar spre deosebire de economiile din Statele Unite şi China, care au depăşit deja maximele pre-pandemie, economia zonei euro rămâne cu 3% sub rezultatele obţinute la sfârşitul lui 2019.

Eurostat spune că inflaţia zonei euro a crescut la 2,2% în iulie de la 1,9% în iunie – cea mai mare rată din octombrie 2018 şi peste majoritatea estimărilor oferite de analişti, de 2%.

Printre ţările cu cele mai bune performanţe se găsesc a treia şi a patra economie a zonei euro, Italia şi Spania, care au crescut faţă de T1 cu 2,7% şi, respectiv, 2,8%. Economia Portugaliei, alimentată din plin de sectorul turistic, s-a majorat cu 4,9%.

De la începutul lui 2020, zona euro a suferit două perioade de recesiune tehnică, definită prin două trimestre consecutive de pierderi. Cel mai recent, măsurile anti-coronavirus şi-au făcut simţită prezenţa în economia regiunii la sfârşitul lui 2020 şi începutul lui 2021.

Erste Group estimează că economia României va creşte cu 6,7% în 2021. Bernd Spalt, CEO: Indicatorii arată clar o redresare economică mai dinamică în estul UE decât în Europa de Vest

Activităţile au fost afectate în T1/2021 din cauza slăbiciunilor prezentate de Germania, prima economie a continentului, unde perioada de lockdown începută în noiembrie a lovit puternic consumul privat.

Chiar dacă luăm în calcul pericolul reprezentat de varianta Delta şi problemele din lanţurile de aprovizionare, ING se aşteaptă la creşteri similare – circa 2% - în al treilea trimestru, părere împărtăşită şi de institutul de cercetare Capital Economics din Londra.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO