Business Internaţional

El Salvador cumpără Bitcoin în valoare de 21 de milioane de dolari, cu o zi înainte să devină prima ţară din lume care adoptă criptomoneda ca mijloc de plată

În ultimele 24 de ore au fost tranzacţionaţi 1,25 miliarde de dolari în Bitcoin, conform CoinDesk.com

În ultimele 24 de ore au fost tranzacţionaţi 1,25 miliarde de dolari în Bitcoin, conform CoinDesk.com

Autor: Eduard Ivanovici

07.09.2021, 16:13 268

El Salvador a cumpărat aproximativ 20,9 milioane de dolari în Bitcoin, cu o zi înainte să devină primul stat care adoptă moneda digitală ca mijloc oficial de plată, scrie CNBC.

Într-o serie de tweet-uri publicate luni, preşedintele Nayib Bukele a dezvăluit că ţara a achiziţionat 400 de Bitcoini. Preţul criptomonedei a crescut la scurt timp după anunţ, tranzacţionându-se în prezent cu aproape 51.000 de dolari, minus 1% în ultimele 24 de ore, conform datelor agregate de CoinDesk.

 

Postările au venit cu câteva ore înainte de Legea Bitcoin din El Salvador, care a fost aprobată în iunie anul acesta, urmând să intre in efect astăzi, 7 septembrie. El Salvador este prima ţară la nivel mondial care acceptă Bitcoinul ca mijloc legal de plată, alături de dolarul american.

Însă mişcarea a atras un val masiv de critici de-a lungul naţiunii. Aproape 70% din cetăţenii intervievaţi de Universitatea din America Centrală şi-au exprimat dezacordul cu privire la decizia autorităţilor. De altfel, mulţi salvadorieni nu ştiu cum să folosească moneda.

La popul opus, există cetăţeni care sunt de părere că mişcarea va determina şi alte ţări să accepte Bitcoinul ca monedă oficială. Guvernul salvadorian speră că decizia va stimula gradul de incluziune financiară într-o ţară în care 70% din populaţie nu are acces la servicii financiare tradiţionale.

Potrivit Băncii Mondiale, banii trimişi acasă de emigranţi reprezintă 24% din produsul intern brut al statului din America Centrală.

Legislaţia va permite afişarea preţurilor produselor în Bitcoin, în timp ce contribuţiile fiscale vor putea fi plătite prin intermediul monedei digitale, tranzacţiile în Bitcoin nefiind supuse impozitelor pe profit.

El Salvador a lansat un portofel digital numit Chivo, cetăţenii putându-se înregistra printr-un cod naţional de identificare pentru a tranzacţiona Bitcoin. Utilizatorii vor primi 30 de dolari în Bitcoin odată ce şi-au creat cont.

Şeful diviziei crypto din cadrul Facebook respinge Bitcoinul: „Vorbim despre un grad de volatilitate care nu este potrivit pentru plăţi”

Marţea trecută, Congresul din El Salvador a adoptat o lege prin care se urmăreşte crearea unui fond de 150 de milioane de dolari care va facilita conversiile din Bitcoin în dolari americani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO