Business Internaţional

Este integrarea fiscală soluţia crizei europene? Germania decide

Autor: Catalina Apostoiu

13.12.2010, 23:40 28

Membrii coaliţiei de guvernare din Germania s-au lansat într-odezbatere privitoare la continuarea procesului de integrareeuropeană ca modalitate de soluţionare a problemelor zonei eurodupă ce ministrul de finanţe al ţării a declarat la sfârşitulsăptămânii trecute că Germania trebuie să fie pregătită pentru ouniune fiscală mai strânsă, scrie The Wall Street Journal.

Wolfgang Schaeuble a declarat că Germania va încerca mai întâisă reformeze actuala structură, dar că dacă rezultatele vorîntârzia să apară, ţara va trebui să se gândească la o mai strânsăintegrare din punctul de vedere al politicii fiscale pentru zonaeuro.

Mulţi germani se opun unei integrări economice mai profunde,temându-se că Germania ar fi obligată să plătească datoriile altorţări. Săptămâna trecută, premierul luxemburghez a caracterizatGermania drept "neeuropeană" pentru respingerea unei propuneri delansare a unor obligaţiuni europene comune, care ar permite ţărilorcu probleme financiare să se finanţeze la rate mai scăzute graţiesusţinerii partenerilor mai puternici, incluzând Germania.

"Astfel de obligaţiuni reprezintă o acoperire pentru încercareaaltor ţări din zona euro de a atenta la buzunarele contribuabililorgermani", a declarat Alexander Dobrindt, secretar general alUniunii Creştin-Sociale.

Însă Hans-Peter Friedrich, reprezentant al Uniunii, partid dincare face parte şi Merkel, a declarat că o integrare financiară şifiscală sporită este esenţială.

Membrii Uniunii Creştin-Democrate şi-au exprimat îngrijorărilecu privire la opiniile divergente ale cancelarului german AngelaMerkel şi ale ministrului de finanţe. Schaeuble se opuneobligaţiunilor europene comune în condiţiile actuale, însă nu leexclude dacă situaţia s-ar schimba, în timp ce Merkel le respingeferm.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels