Business Internaţional

Europa propune introducerea unei TVA de 1% şi a unei taxe pe tranzacţii financiare

CE propune, în bugetul UE, introducerea unei TVA de 1% şi a unei taxe pe tranzacţii financiare

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

30.06.2011, 10:50 1558

Comisia Europeană (CE) propune introducerea unei taxe pe valoareadăugată (TVA) de 1% şi a unui impozit pe tranzacţiile financiarela nivelul UE, pentru a creşte bugetul pe şapte ani al Uniunii laaproape 1.000 miliarde euro, reducând în acelaşi timp contribuţiileguvernelor, transmite Reuters.

Taxele propuse ar creşte bugetul UE cu circa 5%, la peste 970miliarde euro pentru perioada 2014-2020, şi ar scădea sumele caretrebuie plătite de guvernele statelor membre la bugetul comunitar,a arătat miercuri CE.

"În aceste vremuri de austeritate fiscală în întreaga UniuneEuropeană, Comisia a prezentat o propunere ambiţioasă, darrealistă", a declarat comisarul european pentru Buget, JanuzLewandowski, într-un comunicat.

Marea Britanie a respins imediat argumentele Comisiei, afirmândcă executivul UE subestimează "gradul în care se simteausteritatea" în capitalele europene.

"Creşterea bugetului UE, aşa cum a fost propusă astăzi deComisie, este nerealistă (...) UE trebuie să ia aceleaşi măsuridure pe care le adoptă guvernele naţionale în întreaga Europăpentru a reduce deficitele publice. Marea Britanie se va opunenoilor taxe UE, care vor introduce noi poveri asupra mediului deafaceri şi vor afecta competitivitatea Uniunii", se arată într-uncomunicat transmis de cabinetul premierului britanic DavidCameron.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels