Business Internaţional

Experimentul finlandez cu venitul universal de bază: banii gratis nu au ajutat oamenii să-şi găsească slujbe

Experimentul finlandez cu venitul universal de bază:...

Autor: Catalina Apostoiu

11.02.2019, 00:05 773

Cea mai fericită ţară din lume a răspuns par­ţial la o întrebare care-i intrigă de secole pe filo­sofi şi economişti: ce se întâmplă când oa­me­nilor li se dau bani gratis, fără nicio condiţie?

Concluzia parţială a experimentului rea­lizat la nivel naţional de Finlanda în ceea ce pri­veşte venitul universal de bază este că banii gra­tis nu au reuşit să crească rata de ocupare în rân­dul şomerilor, au anunţat instituţia de asigu­rări sociale a ţării, Kelas, şi Ministerul Afacerilor Sociale şi Sănătăţii, potrivit Bloomberg.

Rezultatele studiului realizat pe o perioadă de doi ani sunt preliminare şi se bazează doar pe primul an de experiment. Astfel nu pot fi trase concluzii finale, au anunţat autorităţile finlandeze.

În cadrul experimentului, Finlanda, cam­pioa­nă a asistenţei sociale, vrea să afle cum afectează primirea a 560 de euro fără con­diţii traiul a 2.000 de şomeri aleşi la întâmplare cu vârste cuprinse între 25 şi 58 de ani.

Spre deosebire de ceea ce întâmplă în cazul altor beneficii de şomaj obişnuite, participanţii la experiment au avut libertatea de a-şi rotunji veniturile luându-şi joburi part-time, iar acestora nu li s-a cerut să caute în mod activ o poziţie full-time.

Pe fondul dezbaterii la nivel mondial cu privire la mijloacele de combatere a inegalităţii în creştere, proiectul pilot al Finlandei este urmărit îndeaproape de economişti, sociologi şi miliardari. Ideea unui venit de bază care să înlocuiască beneficiile sociale îşi are susţinători atât de stân­ga, cât şi de dreapta. Aceştia spun că un astfel de venit elimină capcanele sărăciei şi redis­tri­buie veniturile. Conceptul a inspirat şi guvernul populist al Italiei.

Experimentul finlandez, primul de acest fel la nivel naţional, a fost implementat de guver­nul lui Juha Sipila, primul premier milionar al ţării.

În pofida creşterii economice solide şi şo­majului în scădere, Finlanda are o populaţie în curs de îmbătrânire.

Indiferent de rezultatele experimentului, este puţin probabil ca Finlanda să adopte un ve­nit de bază în viitorul apropiat. Potrivit unor esti­mări, adoptarea acestuia la nivel naţional ar adău­ga 5 procente la deficitul public al ţării raportat la PIB.

Alte experimente cu venitul universal de bază sunt în curs de desfăşurare în Olanda, Kenya, Canada şi SUA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO