Business Internaţional

FMI arata cu degetul spre Europa de Est: criza financiara amplifica deficitele de cont curent si asa mari

09.10.2008, 18:57 21

Rata de crestere economica in regiune va incetini probabil la aproximativ 4,5% anul acesta de la 6%, cat era in 2007, si se asteapta sa scada chiar mai mult, pana la 3,4% in 2009, conform World Economic Outlook, raport facut public pe 8 octombrie de Fondul Monetar International, scrie Bloomberg.

"O incetinire de proportii pare ca sta la panda", afirma economistii FMI in raport. "O cerere externa fara vlaga, ce este cauzata in principal de cererea slaba din Europa de Vest, si inasprirea conditiilor externe de finantare apasa pe umerii investitiilor si ai exporturilor, in timp ce consumul privat a incetinit in fata preturilor din ce in ce mai mari la alimente si energie."
O paralizare a pietelor globale de credit ii determina pe investitorii internationali sa fuga din Europa de Est dupa ani de crestere sustinuta, presiuni inflationiste din ce in ce mai slabe si costuri reduse la creditare. Infuziile de capital incep sa se reduca, costurile de creditare cresc, iar guvernele trebuie sa taie cheltuielile si sa reduca cresterea creditarii private, sunt de parere expertii FMI.
Forul a estimat ca deficitele de cont curent din Europa Centrala si de Est, incluzand si Turcia in grupul acestor state, se vor amplifica pana la aproximativ 7,1% din PIB anul acesta de la 6,6% anul trecut, iar pentru 2009 cifra previzionata este de 7,2%.
Rata anuala a inflatiei va creste si ea pana la aproximativ 7,8% anul acesta de la 5,7% anul trecut, inainte ca avansul preturilor sa incetineasca in 2009 pana la 5,8%, pe fondul preturilor mai scazute la marfurile internationale si al cererii domestice amortite.
"Riscurile financiare au crescut apreciabil, fiind alimentate de turbulentele de pe pietele financiare avansate", se mai arata in raportul FMI. "Un declin al apetitului pentru riscuri la nivel global a amplificat riscurile privind lichiditatile prin cresterea costurilor pentru finantarea externa a bancilor si prin reducerea duratei de viata a titlurilor de valoare."
Fondul este de asemenea de parere ca oferirea de credite in valuta in regiune pe banda rulanta, in principal in euro, lasa de asemenea un numar mare de institutii vulnerabile la fluctuatiile valutelor, in timp ce deficitele de cont curent din ce in ce mai mari ar putea alimenta deprecierea.
"Provocarea este cum sa ghidezi o aterizare usoara", spun cei de la FMI. "Riscurile inflationiste si cele privind cresterea par echilibrate, justificand astfel mentinerea politicii monetare pentru moment", iar "finantele publice necesita sa fie canalizate pe un drum stabil pe termen lung".
Tarile baltice, incluzand Estonia, Letonia si Lituania, se confrunta cu unele dintre cele mai profunde provocari din cauza deficitelor de cont curent, a cheltuielor guvernamentale excesive si a ratelor crescute ale inflatiei, arata FMI.
"Dezechilibrele externe sunt inca mari" in statele baltice, scrie Fondul Monetar International.
"Va fi important sa restranga cresterile nesustenabile ale cheltuielilor din ultima vreme si sa echilibreze balanta structurala. Este de asemenea necesara o supraveghere vigilenta crescuta si eventuale planuri pentru institutiile financiare ce se confrunta cu posibilitatea unor pierderi mari."
 
Economia mondiala va fi la un pas de recesiune
 
Criza financiara va frana cresterea economiei globale pana la cel mai scazut nivel din 2002 incoace, fiind supusa riscului sa scada chiar mai puternic, a avertizat Fondul Monetar International, scrie
Financial Times. Perspectivele economiei globale s-au intunecat considerabil, asteptandu-se ca turbulentele financiare sa se extinda in continuare si sa impinga multe economii in recesiune.
Desi Olivier Blanchard, economistul-sef al fondului, a afirmat ca posibilitatea unei alte mari crize precum Marea Depresiune (1929-1933) era aproape nula, FMI a spus ca economiile europene si cea a Statelor Unite erau deja intrate sau se apropiau vertiginos de recesiune. "Economia globala intra acum intr-o etapa de scadere a activitatii, pe fondul celui mai puternic soc suferit de pietele financiare din anii 1930", este de parere FMI.
"Situatia este deosebit de nesigura si este totodata supusa unor riscuri majore." Fondul a mai spus ca avansul economiei mondiale este posibil sa isi stabileasca un ritm de doar 3,9%
in 2008 si 3% in 2009, in scadere puternica de la 5%, cat inregistrase anul trecut. Unii economisti privesc o crestere pana la 3% sau de 2,5% ca un echivalent al unei recesiuni globale.
 
 
 
FMI trage semnalul de alarma
 
  • Riscurile financiare au crescut apreciabil, fiind alimentate de turbulentele de pe pietele financiare avansate.
  • Riscurile inflationiste si cele privind cresterea par echilibrate, justificand astfel mentinerea politicii monetare pentru moment.
  • Dezechilibrele externe sunt inca mari in statele baltice. Va fi important sa restranga cresterile nesustenabile ale cheltuielilor din ultima vreme si sa echilibreze balanta structurala.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO