Business Internaţional

FMI: Programul de privatizări al Greciei a eşuat în proporţie de 94% pentru că statul nu a reuşit să-şi vândă băncile

Fondul Monetar Internaţional, o instituţie cu sediul la Washington, a finanţat o treime din bailouturile Greciei

Fondul Monetar Internaţional, o instituţie cu sediul la Washington, a finanţat o treime din bailouturile Greciei

Autor: Bogdan Cojocaru

08.07.2015, 00:05 1137

Programul de privatizări al Greciei a eşuat în proporţie de 94%, iar principala cauză a eşecului este păstrarea băncilor sub controlul statului, susţine Fondul Monetar Internaţional, o instituţie financiară cu sediul la Washington, într-o analiză privind sustenabilitatea datoriei greceşti.

Analiza arată că veniturile din vânzarea activelor statului se situau în martie 2015 la 3,2 miliarde euro, pe când ţinta originală, stabilită în 2011, pentru perioada 2011-15, a fost de 50 mld. euro, scrie Kathimerini. Trei ani mai târziu, obiectivul a fost coborât la 23 mld. euro, iar perioada de finalizare a fost pre­­lungită până în 2022. Jumătate din în­­casările până în 2022 ar fi trebuit să vină din vânzarea băncilor controlate de stat.

Analiza FMI concluzionează că, având în vedere dificultăţile întâmpinate în vânzarea activelor statului, noua ţintă ar trebui să fie strângerea a cinci miliarde euro până în 2018, media colectării fiind de 500 milioane euro pe an. Experţii Fondului recomandă ca programul de privatizări să continue şi să se concentreze pe optimizarea managementului proprietăţilor de stat şi pe îmbunătăţirea climatului investiţional.

Eşecul programului de privatizări a creat nevoi de finanţare suplimentare pentru Grecia de nouă miliarde euro până în 2018. Grav este că proiectele de privatizare sunt acum considerate mai puţin atractive ca înainte. Analiza a fost realizată înainte ca Grecia să intre în incapacitate de plată a unei tranşe dintr-un credit luat de la FMI, iar climatul de pe pieţe s-a deteriorat de atunci.

Statul grec este acÅ£ionarul majoritar al celor patru bănci de importanţă sistemică Alpha Bank, Eurobank Ergasias, National Bank of Greece ÅŸi Piraeus Bank prin intermediul Fondului Elen de Stabilitate Financiară (HFSF), constituit în acest scop în 2010. ÃŽn 2013, HFSF ÅŸi banca naÅ£ională a Greciei au iniÅ£iat fuzionarea a 10 bănci greceÅŸti în cele patru bănci sistemice. Analiza FMI privind datoria Greciei sugerează că planurile de austeritate ale creditorilor internaÅ£ionali nu ar reuÅŸi decât peste câteva generaÅ£ii să redreseze situaÅ£ia financiară a ţării. InstituÅ£ia de la Washington ÅŸi-a făcut de câteva ori mea culpa pentru eÅŸecul măsurilor de reformă recomandate grecilor. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO