Business Internaţional

GdF si Suez au primit unda verde sa fuzioneze

17.05.2006, 00:00 11

Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca Franta nu a incalcat regulile pietei interne a Uniunii Europene prin incurajarea unei fuziuni intre grupul de utilitati Gaz de France (GdF), controlat in proportie de 80% de stat, si compania Suez, a anuntat marti Comisia Europeana.

Compania franceza Gaz de France a anuntat pentru primul trimestru o cifra de afaceri mai mare cu 39% fata de aceeasi perioada a anului trecut, scrie MSN Money.

Executivul european a solicitat Frantei explicatii privind rolul guvernului in decizia celor doua grupuri de a fuziona, pentru a verifica daca reglementarile UE in privinta circulatiei libere a capitalului au fost incalcate.

"Se pare ca am primit un raspuns satisfacator din partea Executivului francez", a declarat Oliver Drewes, purtator de cuvant al comisarului european pentru piata interna, Charlie McCreevy. Drewes a precizat ca institutia europeana nu exclude posibilitatea revenirii la acest caz sau investigarea unor situatii similare in viitor.

GdF si Suez au anuntat, in luna februarie, ca iau in considerare realizarea unei fuziuni, care ar conduce la formarea unui grup de utilitati cu o capitalizare de piata de 70 de miliarde de euro.

Italia a inaintat o plangere impotriva Frantei la Comisia Europeana, in care sustinea ca tranzactia va fi realizata pentru a evita o eventuala oferta de preluare integrala sau partiala a Suez din partea companiei italiane Enel.

Separat, autoritatile europene antitrust conduc o investigatie privind aspectele concurentiale ale acestei tranzactii.

Veniturile au crescut pana la 10,14 miliarde de euro (13,9 mld. dolari) in primul trimestru al anului, de la 7,28 mld. euro in aceeasi perioada a lui 2005.

Principalii factori care au contribuit la aceasta crestere au fost cererea mare pentru gaze naturale ca urmare a iernii friguroase cu care s-a confruntat Europa la inceputul anului si cresterea preturilor in domeniul energetic.

Divizia de vanzari a Gaz de France, ce contribuie in proportie de 78% la veniturile companiei, a raportat o crestere de 33% a vanzarilor, pana la 7,92 miliarde de euro (10,23 miliarde de dolari).

GdF importa mare parte din gazele naturale pe care le vinde, iar politica de stabilire a preturilor este impusa de guvern.

Pentru a reduce dependenta de importuri, Gaz de France a facut investitii masive in divizia de dezvoltare si cercetare, divizie ce a raportat o crestere de 89% a veniturilor, pana la 477 de milioane de euro (616 milioane de dolari).

Actiunile Gaz de France au scazut ieri cu 0,8%, pana la un pret de 27,8 euro (35,9 dolari) la bursa din Paris.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO