Business Internaţional

General Motors vinde obligatiuni de 10 mld. dolari ca sa acopere deficitul fondului de pensii

24.06.2003, 00:00 18



General Motors (GM), cel mai mare producator de autovehicule din lume, a anuntat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca va lansa o emisiune de obligatiuni cu o valoare record, de zece miliarde de dolari, pentru a acoperi deficitul din fondul sau de pensii, relateaza Financial Times.



Reprezentantii GM au declarat ca intentioneaza sa obtina in acest an circa 20 de miliarde de dolari sub forma de lichiditati, prin intermediul emisiunilor de obligatiuni si vanzarea unor active. In plus, divizia de servicii financiare General Motors Acceptance Corp. (GMAC) spera sa incaseze alte trei miliarde de dolari printr-o tranzactie individuala.



Prin aceste proiecte, grupul american isi va majora fondul de lichiditati pe termen scurt la peste 30 de miliarde de dolari.



Noua emisiune GM vine intr-o perioada agitata pentru industria auto. Dupa ce anul trecut titlurile de credit ale sectorului auto s-au depreciat drastic, acestea s-au apreciat in ultima perioada pe fondul preocuparii investitorilor pentru titluri cu randament ridicat. intre timp, dobanda americana a ajuns la cel mai mic nivel in 45 de ani, ieftinind activitatea de emitere de bonduri pentru companii.



La sfarsitul anului trecut, fondul de pensii administrat de compania americana inregistra un deficit de 19,3 miliarde de dolari. Reprezentantii GM intentioneaza sa completeze in cea mai mare parte aceasta pierdere, pana la finele lui 2003. Conducerea GM s-a angajat sa contribuie cu aproape 15 miliarde de dolari la fondurile de pensii si programele de beneficii din Statele Unite, pana in 2007, comparativ cu cele 5,8 miliarde de dolari alocate in cursul anului 2002.



Potrivit Financial Times, emisiunea de obligatiuni in valoare de zece miliarde de dolari are cea mai mare valoare din istoria industriei auto mondiale.





CASET~: HeidelbergCement vinde bonduri de 600 milioane euro



Cea mai mare companie germana de ciment, HeidelbergCement, incearca sa profite de apetitul investitorilor pentru bonduri cu randament ridicat, anuntand lansarea unei emisiuni de obligatiuni in valoare de 600 milioane euro, pentru a-si refinanata datoriile.



Emisiunea de obligatiuni are scadenta peste sapte ani si face parte dintr-un program de refinantare menit sa reduca datoria companiei, de 4,5 miliarde euro si este una dintre cele mai mari emisiuni de acest gen din Europa. "Apetitul investitorilor este foarte puternic pentru titlurile cu randament ridicat", spune Richard Phelan, de la UBS Warburg.



HeidelbergCement este cel mai mare investitor german in Romania, cu investitii de peste 200 miliarde de euro.Producatorul german este prezent pe piata romaneasca din 1998, si are in prezent trei fabrici de ciment, si alte operatiuni de productie de betoane, agregate, produse din gips si cartoane. Cifra de afaceri obtinuta de Heidelberg anul trecut in Romania este de circa 115 milioane euro. andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO