Business Internaţional

Generali Vienna Group se bazeaza tot mai putin pe Austria

24.02.2006, 21:25 27

Grupul austriac Generali Vienna, prezent in Romania prin Generali Asigurari, a inregistrat anul trecut un volum al primelor brute subscrise de 3 miliarde de euro, in crestere cu 7,2% fata de anul 2004.

In Austria, grupul a obtinut un profit net de 112,9 mil. euro. In alte tari central si est-europene in care activeaza, Generali Vienna Group a realizat un profit de 41,8 mil. euro, din care 37 mil. euro doar in Ungaria.

"In ceea ce priveste profitul, am folosit oportunitatile anului, nu am avut de platit despagubiri foarte mari", spune Karl Stoss, CEO al Generali Holding Vienna si membru in Consiliul de Administratie al Generali Asigurari. El spune ca in urma inundatiilor de anul trecut din Austria despagubirile platite au fost de 36 de milioane de euro.

Compania romaneasca din cadrul grupului, Generali Asigurari, a raportat pentru anul trecut o pierdere din activitatea de asigurare de aproape 1,2 milioane de euro.

Tara care a adus cea mai mare contributie la subscrierile grupului este Austria (peste 2 mld. euro), urmata de Ungaria (430 mil. euro), Republica Ceha (182 mil. euro), Polonia (100 mil. euro), Slovacia (45 mil. euro), Romania (36 mil. euro), Slovenia (28 mil. euro) si Croatia (11 milioane de euro).

"Cea mai mare contributie la primele brute subscrise de grup inca vine din Austria, insa contributia acesteia incepe sa scada, iar cea a tarilor central si est- europene creste", spune Stoss.

Printre tarile care au inregistrat cele mai mari cresteri se numara Croatia (476,4%), Romania (48,3%) si Polonia (35,4%). In Austria, afacerile grupului au crescut cu 2,5%, iar in Ungaria, cu 6,3%.

"Aceste cresteri obtinute in tarile central si est- europene sunt rezultatul cresterii organice, nu al achizitiilor", explica Walter Steidl, Chief Financial Officer la Generali Holding Vienna.

Werner Moertel, membru al Consiliului de Administratie la Generali Holding Vienna, spune ca, in cazul in care ar exista posibilitatea unei achizitii in Romania, grupul ar face acest pas. Moertel nu a dat mai multe detalii. Intentia companiei a mai fost exprimata in anii anteriori.

Din activitatea de asigurari de viata, Generali Vienna Group a raportat pentru anul trecut prime brute subscrise de 966,3 mil. euro, in crestere cu 18% fata de anul precedent. Pe partea de asigurari de bunuri, subscrierile grupului au crescut cu 3,5%, pana la 1,8 mld. euro. Asigurarile de sanatate au ajuns la 179 mil. euro prime brute subscrise, avansand cu 3,7% fata de anul anterior, iar primirile in reasigurare au fost de 86,7 mil. euro, in scadere cu 12,6% comparativ cu 2004.

Generali Holding Vienna, "umbrela" sub managementul careia activeaza companiile din cadrul grupului, este listata la Bursa de Valori din Viena si are o capitalizare de peste 1,9 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO